Independența Film vine acasă la tine cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or
https://www.ziarulmetropolis.ro/independenta-film-vine-acasa-la-tine-cu-parazit-si-alte-filme-premiate-cu-palme-dor/

Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referinţă, aduce acum şi pe Vimeo cele mai bune titluri din portofoliul companiei. Printre acestea se numără 6 filme câştigătoare ale Palme d’Or, inclusiv filmul anului 2019, Parazit.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2020

Premiate la Cannes, Veneția, Berlin sau pur și simplu producții independente cu succes la public, filmele distribuite de Independența Film de-a lungul anilor vor fi disponibile pe https://vimeo.com/independentafilm. Costul unui bilet pentru un film este de 3$, iar utilizatorul poate vedea filmul într-un interval de 3 zile.

Premianții de la Cannes

Pe contul Vimeo al Independența Film, care va fi actualizat constant cu noi titluri, sunt disponibile pentru moment 14 filme, dintre care 6 premiate cu Palme d’Or. 

 • Parazit/ Parasite (r. Bong Joon-Ho, Coreea de Sud, 2019)
 • O afacere de familie/ Shoplifters (r. Hirokazu Koreeda, Japonia, 2018)
 • Pătratul/ The Square (r. Ruben Östlund, Suedia-Germania-Franța-Danemarca, 2017)
 • Eu, Daniel Blake/ I, Daniel Blake (r. Ken Loach, Laura Obiols, Marea Britanie-Franța, 2016)
 • Dheepan (r. Jacques Audiard, Franța, 2015)
 • Adèle: Capitolele 1 și 2/ La vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche, Franța-Belgia-Spania, 2013)
 • Catalogul de filme, care va primi titluri noi în perioada următoare, conține cele mai apreciate producții distribuite de Independența Film în ultimii ani:

  • Durere și glorie/ Dolor y gloria (r. Pedro Almodóvar, 2019) – Cannes 2019, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Antonio Banderas);
  • Paradisul, probabil/ It Must Be Heaven (r. Elia Suleiman, 2019) –  Cannes 2019, Premiul FIPRESCI și Mențiune Specială;
  • Războiul Rece/Cold War (r. Pawel Pawlikowski, 2018) –  Cannes 2018, Premiul pentru cel mai bun regizor;
  • Sub lacul de argint/ Under the Silver Lake (r. David Robert Mitchell, 2018) – Cannes 2018, nominalizat la Palme d’Or 2018, și Mențiune Specială la Sitges 2018;
  • Toată lumea știe/ Todos lo saben (r. Asghar Farhadi, 2018) –  Cannes 2018, nominalizat la Palme d’Or;
  • Capernaum – Haos și speranță/ Capernaum (r. Nadine Labaki, 2018) – Cannes 2018, Premiul Juriului;
  • Uciderea cerbului sacru/ The Killing of a Sacred Deer (r. Yorgos Lanthimos, 2017) –  Cannes 2017, Premiul pentru cel mai bun scenariu;
  • În întuneric/ In the Fade (r. Fatih Akin, 2017) – Cannes 2017, Premiul pentru cea mai bună actriță (Diane Kruger).
25
/07
/21

CRONICĂ DE FILM „Censor” (2021), proiectat în secţiunea Lună Plină de la TIFF, este un horror britanic de debut al unei regizoare din Ţara Galilor, Prano Bailey-Bond. Şi are prospeţimea unui prim film care anunţă o autoare demnă de umărit.

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.