Ingeri in America: spectacolul lui Victor Ioan Frunză revine la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/ingeri-in-america-spectacolul-lui-victor-ioan-frunza-revine-la-teatrul-metropolis/

Teatrul Metropolis din Bucureşti reia spectacolul „Îngeri în America“, pus în scenă de Victor Ioan Frunză, marţi, 15 octombrie, de la ora 18.00.

Un articol de Corina Vladov|14 octombrie 2013

Teatrul Metropolis din Bucureşti reia spectacolul Ingeri in America, pus în scenă de Victor Ioan Frunză, marţi, 15 octombrie, de la ora 18.00.

Nu e doar o piesă despre tematica gay, ci poate fi şi o piesă religioasă, iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză a reliefat acest lucru în spectacolul lui, în care joacă, printre alţii, George Ivaşcu, Virginia Mirea şi George Costin.

„Supranaturalul poate fi întâlnit acolo unde nu credem că ar putea să existe“, spunea Victor Ioan Frunză, arătând că unii oameni care se bat în piept şi spun că există îngeri, de fapt nu au ochi să îi vadă, iar cei marginalizaţi de societate îi găsesc mai uşor şi mai repede în viaţa lor.

Piesa lui Tony Kushner, Ingeri in America, are structura unei tragedii care îşi ia uneori forţa chiar din râsul trist al personajelor care îşi ironizează drama. Un text bun, o poveste puternică şi o temă nesfârşită: dragostea.

Piesa vorbeşte despre credinţă, despre iubire şi despre acceptare, într-un moment în care izbucnise o boală necruţătoare: SIDA. Acţiunea debutează în 1985 şi se încheie în 1990.

ingeri in america

Virginia Mirea şi George Costin, într-o scenă din spectacolul Ingeri in America

Victor Ioan Frunză a alcătuit foarte atent distribuţia, după castinguri în care a văzut aproape 500 de actori. Au rămas pe afiş Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Cristian Răduţă Bobic, George Costin, George Ivaşcu şi Virginia Mirea.

Dacă la premieră spectacolul Ingeri in America s-a jucat în două seri consecutive, de data aceasta, cele două piese ale dipticului scris de Tony Kushner vor fi jucate într-o singură seară. Creatorii au regândit spectacolul și au modificat anumite scene, astfel încât acest hit al dramaturgiei americane din secolul XXI poate fi jucat în doar o singură reprezentație.

George Costin: „Piesa Ingeri in America este o operă de artă“

Actorul George Costin spune că Ingeri in America este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cele mai importante texte dramatice ale secolului al XX-lea, din dramaturgia americană. „De curând mă uitam pe National Geographic la un documentar despre anii ’80, unii dintre cei mai interesanți ani – un punct de cotitură în cultura civilizației euro-atlantice. S-au întâmplat cele mai spectaculoase schimbări la nivel social, politic, religios. Această piesă surprinde acest moment, într-un mod excepțional.

Citiţi şi: George Costin, actor: „Cea mai mare greutate este să nu scazi sub un anumit standard“

Sunt anii în care se pregătea căderea comunismului, în care lumea se reconfigura și, odată cu lumea, oamenii, problemele lor. E un text care vorbește despre prietenie, despre credință, despre sexualitate; despre niște lucruri atât de omenești, într-un mod atât de omenesc, încât nu poate să nu te miște. E o capodoperă a dramaturgiei.

Acum, cât de bine am reușit noi s-o facem, poate să decidă oricine. Însă, dincolo de asta, textul este o operă de artă și noi încercăm să-l spunem, cât mai bine putem noi.“

Câteva imagini din spectacolul Ingeri in America, de la Teatrul Metropolis din Bucureşti

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu, nr. 89, sector 2)

INGERI IN AMERICA

marţi | 15 octombrie 2013 | ora 18.00

Cu: Virginia Mirea – Rabinul Isodor Chemelwitz, Hannah, Ethel Rosenberg, Mama Mormona

George Ivașcu – Ray Cohn
Alexandru Ion – Joe Pitt, Tatal Mormon, Eschimos
Cristiana Răduță Bobic – Harper Pitt
Adrian Nicolae – Louis, Prior 1, Orrion
George Costin – Prior Walter, Bărbatul
Nicoleta Hâncu – Îngerul, Emily

Decorul şi costumele: Adriana Grand

Preţ online: 24.84 Lei
Preţ casa de bilete: 21.60 Lei
3 h 45 min (cu pauză)

Foto din Ingeri in America – Adriana Grand

10
/01
/17

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce își lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viață David Bowie, unul dintre cei mai influenți muzicieni ai ultimelor decenii.

09
/01
/17

Face parte din generația tânără de actori și a absolvit două facultăți. Facultatea de Teatru de la UNATC (2010), la clasa Ion Cojar, și masterul la aceeași univesitate, la clasa conf. univ. dr. George Ivașcu și prof. univ dr. Radu Gabriel (2012), și Academia de Studii Economice București, specializarea Administrarea afacerilor în limba franceză.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

Orchestra Națională Radio susține primul concert din noul an la Sala Radio vineri, 13 ianuarie 2017, ora 19.00, sub bagheta dirijorului Iwan Wassilevski, director artistic al Akademisches Orchester Basel din Elveția, cunoscut și apreciat în peisajul muzical european și ca dirijor de operă.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.

09
/01
/17

Ediția din 2017 a Globurilor de Aur a fost dominată de musicalul "La La Land", marele favorit al serii, care a obținut toate cele șapte premii pentru care a fost nominalizat: Cel mai bun musical/comedie, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu , Cea mai bună actriţă și cel mai bun actor într-un musical/comedie, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun cântec.

08
/01
/17

Într-o zi de 8 ianuarie (1935) se năștea, la Tupelo, Mississippi, Elvis Presley. La vârsta de 10 ani, acesta primea în dar prima sa chitară. Instrumentul muzical i-a fost oferit viitorului cântăreț cu scuza că bicicleta pe care și-o dorea era prea scumpă pentru bugetul familei...

07
/01
/17

Prima încercare a lui Elvis Presleyde a deveni muzician a decurs după cum urmează: și-a luat inima în dinți și vechea sa chitară într-o mână și s-a prezentat la audiții pentru o preselectie. Din juriu făcea parte cântăreţul Jimmy Denny, căruia nu i-a plăcut vocea lui Elvis. L-a întrebat pe viitorul star din ce îşi câştiga existenţa. "Sunt şofer", a spus Elvis. "Foarte bine - a răspuns Jimmy Denny -, întoarce-te la volanul tău, n-ai ce căuta aici".