Îngerul din noi poate fi salvat?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ingerul-din-noi-poate-fi-salvat/

Una dintre cele mai bune comedii care se poate vedea pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti este ”20 de minute cu îngerul” de Alexandr Vampilov, poartă semnătura regizorală inconfundabilă a lui Felix Alexa şi spune o poveste despre bunătatea care, uneori, poate provoaca suspiciuni.

Un articol de Georgiana Ene|28 martie 2018

Spectacolul își are punctul de plecare într-un clișeu simplu– o dimineață după o petrecere într-o cameră de hotel, într-un oraș de provincie din Rusia, unde doi bărbați mahmuri fac un real efort de supraviețuire, în lipsa unui… strop de alcool. Gabriel Răuță și Alexandru Conovaru redau fidel criza marcată atât de lipsa alcoolului și a banilor și caută cu disperare o soluție.

Aceștia compun tabloul camerei de hotel și a situației disperate prin gesturi simple într-o tonalitate comică, susținuți de prezența vecinilor lor: un violonist (Bogdan Colteț) și cuplul de tineri îndrăgostiți (Anghel Damian și Irina Ștefan) Li se alătura menajera (Mihaela Teleoacă) și salvatorul lor (Dan Tudor), care prin gestul lui – acela de a le oferi bani – stârnește indignare.

Povestea aparent comică despre alienarea pe care o provoacă banii făcând oamenii suspicioși față de orice acțiune dezinteresată, în profunzime real de dureroasă, pe care o prezintă Felix Alexa, este despre slăbiciunea și neîncrederea oamenilor, despre bunătate – oare mai există?, într-o perfectă armonie cu ilustrația muzicală- text și scenografie sugestivă. Situațiile comice absurde și dialogul viu provoacă râsul spontan al spectatorilor.

Felix Alexa ghidează subtil spectatorul în demonstrația mai puțin intelectuală a protagoniștilor în substratul întâmplărilor, fără forțări de sens sau simbolistica inutilă. Spectacolul dobandește astfel claritate, impune ideile prin soluții simple și are o poezie aparte generată de replicile savuroase susținute de muzica special aleasă de regizor.

Apariția tinerei femei în dezbaterea violentă a vecinilor și încercarea acesteia de a oferi o altă perspectivă situației este ca o ancoră de care bărbatul binevoitor se agață. Emoția pură și simplă pe care aceasta o transmite prin simpla apariție în transpunerea în pielea personajului cu adanci vibrații “reprezintă o parabolă despre lumea dezumanizată în care trăim, o comedie cinică despre cum ne-am sălbăticit sufletele, fără să ne dăm seama. Și tocmai acest amestec fascinant de umanitate dezlănțuită, aflată în criză, și o puritate umană ce nu poate părea astăzi normală, ci doar „îngerească”, creează imaginea reală a lumii în care trăim, plină de confuzie și contraste. Dar oare „îngerul” aflat în fiecare din noi poate fi, totuși, salvat?” (Felix Alexa).

”20 de minute cu îngerul”

de Alexandr Vampilov

Regie și light design: Felix Alexa

Scenografie: Andrada Chiriac

Distribuție: Dan Tudor, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Mihaela Teleoacă, Bogdan Cotleț, Anghel Damian, Irina Ștefan

Foto: 20 de minute cu îngerul – Mihaela Marin, Teatrul de Comedie

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.