Inimi cicatrizate, proiectat în avanpremeiră națională la FEST-FDR 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/inimi-cicatrizate-proiectat-in-avanpremeira-nationala-la-fest-fdr-2016/

FEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Naţional din Timişoara şi-a îmbogăţit oferta cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul timişorean a avut şansa de a oferi publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2016

Pelicula a câștigat în luna august 2016 Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția), fiind prezentată în avanpremieră națională în cadrul FEST-FDR 2016, cu sprijinul Iulius Mall și Cinema City.

M-am bucurat de invitația pe care mi-a făcut-o FEST-FDR, și anume de a proiecta filmul Inimi cicatrizate  în avanpremieră la Timișoara. Pe lângă faptul ca am mulți prieteni la Timișoara – urmare, Inimi cicatrizatemai ales, a colaborării cu Teatrul Național de acolo – cred că există lucruri în comun între dramaturgia de film și cea pentru scenă și sper ca între teatrul și filmul românesc să existe mai mult dialog decât există în prezent. –
Inimi cicatrizateRadu Jude.

Inimi cicatrizate reface biografia tragică a lui Emanuel, un alter-ego al tânărului scriitor din România perioadei interbelice Max Blecher, care și-a petrecut ultimii zece din cei douăzeci și opt de ani ai vieții măcinat de o boală incurabilă.

Luciditatea chirurgicală și pofta de viață invers proporțională cu dezastrul fizic al trupului devin, în filmul lui Radu Jude, proiecția la scară umană a prăbușirii istoriei în dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergători celui de-al doilea război mondial. Un dezastru care, în forme mai mult sau mai puțin diferite, se prefigurează și în prezent, ca o recrudescență cumplită a unei boli la fel de cumplite.

Această estetică a suferinței este, însă, contrabalansată de un umanism covârșitor, o nostalgie absolută și de refuzul obstinat al personajelor de a-și abandona spiritul, la fel de puternic și prezent ca implacabila, mereu prezenta, mare.

Inimi cicatrizate va fi lansat în cinematografele din România în luna noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Foto: Inimi cicatrizate, FEST-FDR 2016 –  Adrian Pîclișan / TNTm

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.