Insecte – fabulă contemporană. Astăzi, la TVR 2 (ora 20.10)
https://www.ziarulmetropolis.ro/insecte-o-fabula-contemporana-astazi-la-tvr-2-ora-20-10/

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 7 aprilie, de la ora 20.10, spectacolul „Insecte” după Čapek, un spectacol sub direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, realizat în colaborare cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2014

„Un spectacol uşor ca o adiere, din care răzbate cu precizie metronomică, îngheţând zâmbete, ridicolul Omului” (Victor Ioan Frunză)

O echipă de cinci actori – George Costin, Adrian Nicolae, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu şi Sorin Miron – intră în jocul unei fabule contemporane, construind „un mister psihedelic muzical”, aşa cum a fost supranumit de creatorii săi.

Universul fiinţelor mici este văzut prin ochii unui vagabond, care coboară la firul ierbii, printre gândaci, greieri şi scorpioni, apoi intră în lumea subterană a furnicilor.

„Este o călătorie iniţiatică a omului în moarte, într-o poveste despre fragilitate şi despre supravieţuire. (…) Mărturisiri neaşteptate ale unor făpturi minuscule, pe care timp de o oră şi un sfert le vedem aşa cum putem presupune că ne vede Dumnezeu.

Totul e perfect justificat de lupta pentru supravieţuire. Toată cruzimea, toate excesele. Şi totuşi, ce mare, ce implacabilă, ce duioasă şi odioasă micime”, spune Victor Ioan Frunză, directorul artistic al spectacolului.

Insecte

INFO „Insecte” după Čapek

Adaptare şi versuri: Victor Ioan Frunză

Producţie a Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”

Distribuţia: George Costin, Adrian Nicolae, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză

Spectacolul poate fi văzut pe TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro , astăzi, de la ora 20.10.

Foto din spectacolul Insecte – TVR

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.

27
/03
/17

Mare comedie, mare!, în capitala țării noastre. A avut loc la, Palatul Național al Copiilor, spectacolul “All Inclusive” (după o piesă de Alexandru Popa), în regia lui Vlad Zamfirescu.

27
/03
/17

Astăzi, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky. Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.