Inside Llewyn Davis – pe 6 decembrie în cinematografele româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/inside-llewyn-davis-pe-6-decembrie-in-cinematografele-romanesti/

Lungmetrajul Inside Llewyn Davis, cea mai recentă producţie a fraţilor Joel şi Ethan Coen, va fi lansat în cinematografele din România şi SUA pe 6 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2013

Lungmetrajul Inside Llewyn Davis, cea mai recentă producţie a fraţilor Joel şi Ethan Coen, va fi lansat în cinematografele din România şi SUA pe 6 decembrie.

„Dacă nu-i nou şi nu îmbătrâneşte niciodată”, le spune cântăreţul spectatorilor, „atunci este o melodie folk”. Llewyn Davis (Oscar Isaac) tocmai şi-a încheiat spectacolul cu un cover binecunoscut „Hang me, Oh Hang me”, de Dave Van Ronk, într-un pub din New York-ul anilor ’60.

Povestea lui Llewyn Davis este una emoţionantă, prinsă între realitate şi ficţiune, trăită printre şi cu acorduri de chitară. Singur – ca un lup de stepă – cu bani puţini, fără un domiciliu stabil, el hoinăreşte pe străzile reci ale Manhattanului şi doarme pe canapelele unui număr de prieteni care tot descreşte.

Se pare că talentul lui Llewyn Davis nu este suficient în industria folk, dar are nevoie şi de noroc. Susţine concerte puţine, remuneraţia este pe măsură, iar faţă de ceilalţi interpreţi este ursuz. Doi dintre ei sunt Jim şi Jean (dulce ca o savarină pe scenă, dar acră ca o lămâie în timpul liber), interpretaţi de Justin Timberlake şi de Carey Mulligan.

Ei formează un cuplu în aparenţă perfect, căci ea îi ascunde faptul că este însărcinată cu Llewyn, amicul soţului ei. Un triunghi amoros cu năbădăi şi complicat! Llewyn este precum motanul care îl însoţeşte din când în când: nu are nicio destinaţie, nu are niciun stăpân.

Filmul Inside Llewyn Davis este o incursiune în lumea muzicii folk din New York-ul anilor ’60, înaintea venirii lui Bob Dylan. Fraţii Coen au reuşit să regizeze o capodoperă prin simplul fapt că nu au căutat actori care să imite. „Nu am dorit să angajăm un actor care doar să mimieze. Fiindcă este vorba despre viaţa unui cântăreţ, ne-am dat seama că trebuie să fie ceva real”, au declarat aceştia, potrivit sursei citate.

O mare parte din melodiile din film sunt interpretate live de actori şi scenariul este inspirat de biografia muzicianului Dave Van Ronk, ale cărui memorii au fost publicate postum.

Inside Llewyn Davis

Scenă din filmul Inside Llewyn Davis

„Inside Llewyn Davis” a fost distins cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes şi datorită reacţiilor pozitive ale criticilor internaţionali a înfipt steagul în cursa competiţiei Oscar 2014, notează Mediafax.

Fraţii Coen sunt regizori, scenarişti şi producători. Pelicula lor „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men” (2007) a fost recompensată cu patru premii Oscar. Cei doi cineaşti au primit de-a lungul anilor alte nominalizări la premiile Academiei americane, pentru filme precum „Adevăratul curaj/ True Grit” (2010), „Un tip serios/ A Serious Man” (2009) şi „Fargo” (1996), care a fost de altfel premiat pentru scenariu. Printre cele mai cunoscute filme ale lor se mai numără „Marele Lebowski” (1998), „Dragostea costă/ Intolerable Cruelty” (2003) şi „Citeşte şi arde/ Burn After Reading” (2008).

Foto credit: Cinemagia, Inside Llewyn Davis 

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.