Instalatie documentară Clara Haskil la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/instalatie-documentara-clara-haskil-la-ateneul-roman/

Ateneul Român găzduieşte instalaţia documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informaţiile documentare sunt însoţite de fotografii şi documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne şi a Fundaţiei Clara Haskil din Elveţia.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2016

Bucureștiul este cel de-al doilea oraș în care ajunge proiectul, pe lista orașelor pe care organizatorii festivalului le au în vedere aflându-se și Iași, Timișoara, Cluj-Napoca şi Brașov.

Instalația documentară itinerantă va rămâne în holul Ateneului Român până la începutul săptămânii viitoare.

Desfășurată pe 10 panouri impresionante, proiectul acoperă parcursul profesional și biografic al inegalabilei pianiste de origine română: de la primii ani ai vieții, petrecuți la București, și primele lecții de pian, până la perioada de glorie din anii ’50.

Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

Cea care semnează concepția și textele expoziției este managerul cultural Oana Boca Stănescu; designul aparține Iuliei Țurcanu, artist grafic.

Proiectul, realizat cu sprijinul AFCN, reprezintă una dintre noutățile ediției din acest an ale Festivalului Internațional Clara Haskil, eveniment inițiat în urmă cu trei ani la Sibiu, care își propune să readucă în actualitate culturală românească numele regretatei pianiste.

Foto: Clara Haskil – facebook

21
/02
/15

În luna Martie, Fundația Calea Victoriei oferă mărțișoare culturale. Doamnele și domnișoarele sunt invitate să aleagă dintre cursurile de „Stil vestimentar feminin”, „Machiaj”, „Pictură”, „Poveștile cuplurilor celebre” și „Ateliere de dezvoltare personală”.

04
/02
/15

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neașteptată, emoționantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă – e alegerea lui ce anume și cum ne arată în imagine.

27
/01
/15

Atelierul organizat de Revista de Povestiri se află la a doua ediție și îi are ca antrenori pe ilustratorul Robert Obert și pe scenaristul și scriitorul Felix Tzele. Înscrierile sunt deschise până pe 4 februarie, iar perioada de desfășurare este 7 februarie – 22 martie.

17
/12
/14

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 20,00, Instalart prezintă desenele lui Marius Leonte la galeria PleshooContemporary. Desen | Marius Leonte încheie seria de evenimente generate în acest an la galeria PleshooContemporary și anunță expoziția de sculptură a artistului, ce va fi lansată în mai 2015.

11
/12
/14

Artiștii vizuali Daniel Loagăr și Andrei Cornea (atelier Wood Be Nice) deschid vineri, 12 decembrie, de la ora 19.30 o nouă expoziție compusă din 20 de lucrări realizate prin tehnici care variază de la colaj clasic, grafică la transfer de imagine pe OSB și pe ziar. Expoziția este un strigăt de bucurie a celui care descoperă că este pe drumul bun și surprinde momentul ieșirii din cristalidă și a asumării sinelui.

02
/12
/14

"De ce alegerea lemnului ars ? Am fost atrasă de textura acestuia, iar folosirea lemnului și reducția la alb și negru au contribuit la esențializarea imaginilor, m-au ajutat să ies dintr-un soi de timiditate plastică, păguboasă pentru orice artist. Povestea poate fi una de mărturisire a sentimentului de alienare și de fragilitate, a omului care se simte în viață ca un jupuit printre mărăcini, fără pielea ca minim scut între sine și lume." - Milena Grigore