Întâlnire-eveniment: Andy Warhol, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-eveniment-andy-warhol-la-tnb/

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol şi Slovacia” – eveniment de amplă rezonanţă culturală ce marchează încheierea preşedinţiei rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

Un articol de Liliana Matei|4 decembrie 2016

Timp de peste două luni vor fi expuse, pentru prima dată în România, 85 de lucrări de diverse facturi (desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, documente), precum și câteva obiecte personale ale celebrului artist american cu rădăcini slovace.

Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol din Medzilaborce, Slovacia, fiind primul de acest fel în lume și rămânând, până în prezent, unic în Europa. Principalii inițiatori ai muzeului, fondat în 1991,  au fost John Warhol (vice-președintele Fundației de Arte Vizuale Andy Warhol din New York), dr. Michal Bycko, PhD, curatorul expoziției de la București și Michal Cihlář. Muzeul desfășoară activități de prezentare, cercetare științifică și expoziții în domeniul artei contemporane, punctele de atracție fiind Expoziția Andy Warhol – ce include conserve de supă Campbell, părți ale portofoliului Ladies and Gentlemen (1975), Scaune Electrice (1971), Lillian Carter (1977), Kimiko (1981), precum și lucrări obținute de la colecționari privați; Expoziția despre originile lui Andy Warhol; Expoziția Paul și James Warhol.

warhol2Descendent al unei familii sărace de emigranți slovaci din Pittsburgh Pennsylvania (părinții Ondrej și Julia Warhola, născuți la Medzilaborce, Slovacia), Andy Warhol  studiază la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, după care se mută la New York, mediu în care creativitatea sa se dezvoltă plenar.  Andy Warhol a impus o abordare revoluționară a tuturor genurilor de artă pe care le-a practicat – pictură, sculptură, fotografie, muzică, film, modă, literatură. El a încercat, într-un fel, să sincronizeze arta cu timpurile consumismului modern, devenind simbolul unui nou gen artistic – arta pop.  Magnet carismatic al boemei new-yorkeze, acceptat în cele mai selecte cercuri ale high society, Andy Warhol a consacrat, prin statutul său de idol popular, un nou tip de faimă și celebritate pentru un artist vizual.

Ideea itinerării acestei expoziţii la Bucureşti i se datoreză actualului Ambasador al Slovaciei la București, Jan Gabor, care spune: „În urmă cu 20 de ani, în perioada mandatului meu în cadrul Ambasadei Slovaciei din SUA, când am vizitat muzeul Andy Warhol Museum din Pittsburgh – cel mai mare muzeu american de artă dedicat unui singur artist – mi-am spus că ar fi frumos să promovez cunoașterea originilor slovace ale regelui artei pop. În urmă cu 10 ani, când Slovacia a devenit membră UE în timpul președinției rotative a Irlandei la Consiliul UE, am reușit să-l aduc pe Andy Warhol la Dublin. Iar în aceste zile sunt foarte fericit că avem privilegiul de a ne bucura de această expoziție aici, în incinta altarului culturii din România – țară care este atât de apropiată nouă, slovacilor ”.

Expoziția va putea fi vizitată între 8 decembrie 2016 și 23 februarie 2017, zilnic între orele 14-18, cu excepția zilelor de luni, în  Rotonda Sălii Mici a TNB, cu acces din Bd. Carol.

warhol3

 

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.