Întâlnire-eveniment: Andy Warhol, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-eveniment-andy-warhol-la-tnb/

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol şi Slovacia” – eveniment de amplă rezonanţă culturală ce marchează încheierea preşedinţiei rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

Un articol de Liliana Matei|4 decembrie 2016

Timp de peste două luni vor fi expuse, pentru prima dată în România, 85 de lucrări de diverse facturi (desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, documente), precum și câteva obiecte personale ale celebrului artist american cu rădăcini slovace.

Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol din Medzilaborce, Slovacia, fiind primul de acest fel în lume și rămânând, până în prezent, unic în Europa. Principalii inițiatori ai muzeului, fondat în 1991,  au fost John Warhol (vice-președintele Fundației de Arte Vizuale Andy Warhol din New York), dr. Michal Bycko, PhD, curatorul expoziției de la București și Michal Cihlář. Muzeul desfășoară activități de prezentare, cercetare științifică și expoziții în domeniul artei contemporane, punctele de atracție fiind Expoziția Andy Warhol – ce include conserve de supă Campbell, părți ale portofoliului Ladies and Gentlemen (1975), Scaune Electrice (1971), Lillian Carter (1977), Kimiko (1981), precum și lucrări obținute de la colecționari privați; Expoziția despre originile lui Andy Warhol; Expoziția Paul și James Warhol.

warhol2Descendent al unei familii sărace de emigranți slovaci din Pittsburgh Pennsylvania (părinții Ondrej și Julia Warhola, născuți la Medzilaborce, Slovacia), Andy Warhol  studiază la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, după care se mută la New York, mediu în care creativitatea sa se dezvoltă plenar.  Andy Warhol a impus o abordare revoluționară a tuturor genurilor de artă pe care le-a practicat – pictură, sculptură, fotografie, muzică, film, modă, literatură. El a încercat, într-un fel, să sincronizeze arta cu timpurile consumismului modern, devenind simbolul unui nou gen artistic – arta pop.  Magnet carismatic al boemei new-yorkeze, acceptat în cele mai selecte cercuri ale high society, Andy Warhol a consacrat, prin statutul său de idol popular, un nou tip de faimă și celebritate pentru un artist vizual.

Ideea itinerării acestei expoziţii la Bucureşti i se datoreză actualului Ambasador al Slovaciei la București, Jan Gabor, care spune: „În urmă cu 20 de ani, în perioada mandatului meu în cadrul Ambasadei Slovaciei din SUA, când am vizitat muzeul Andy Warhol Museum din Pittsburgh – cel mai mare muzeu american de artă dedicat unui singur artist – mi-am spus că ar fi frumos să promovez cunoașterea originilor slovace ale regelui artei pop. În urmă cu 10 ani, când Slovacia a devenit membră UE în timpul președinției rotative a Irlandei la Consiliul UE, am reușit să-l aduc pe Andy Warhol la Dublin. Iar în aceste zile sunt foarte fericit că avem privilegiul de a ne bucura de această expoziție aici, în incinta altarului culturii din România – țară care este atât de apropiată nouă, slovacilor ”.

Expoziția va putea fi vizitată între 8 decembrie 2016 și 23 februarie 2017, zilnic între orele 14-18, cu excepția zilelor de luni, în  Rotonda Sălii Mici a TNB, cu acces din Bd. Carol.

warhol3

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.