“Întâlnire pe Gange” – concert de muzică clasică indiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-pe-gange-concert-de-muzica-clasica-indiana/

Joi, 30 iunie 2016, ora 19.00, la Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucureşti), va avea loc concertul ce va încheia seria de evenimente din cadrul Festivalului “Namaste India” 2016: Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla).

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

Pandit Vishwa Mohan Bhatt, creator al instrumentul Mohan Veena, câștigător al unui Premiu Grammy în 1994, pentru albumul “A meeting by the river”, discipol al lui Pt. Ravi Shankar, descendent al elitei de muzicieni de la curtea împăratului mogul Akbar. Vishwa Mohan Bhatt a atras atenția internațională prin interpretarea specific indiană a ukulelei (varianta hawaiană a chitării), la care a integrat impecabil tehnicile folosite în cazul sitarului, sarodului și veenei.

El va fi acompaniat la instrumentul de percuţie tabla de către Nihar Mehta, descendent al uneia din cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad. Străbunicul său a fost un faimos adept al învățăturii vedantice și filosof al Indiei iar bunicul său a fost avocat și un remarcabil filosof, romancier și astrolog din Gujarat. Familia sa este implicată activ în predarea și promovarea muzicii clasice indiene prin celebrul Institut de Muzică „SAPTAK”.

CREATORUL UNUI NOU INSTRUMENT MUZICAL

Multe instrumente muzicale din Occident, precum vioara, armonica, mandolina, chitara acustică și electrică au ajuns să fie asimilate de muzica indiană. Vishwa Mohan Bhatt a dezvoltat și redenumit un model hibrid de chitară, ce a fost adăugat pe lista instrumentelor clasice indiene.

Mohan veena este o formă modificată de chitară archtop căreia i s-au adăugat 14 corzi suplimentare, pentru a putea interpreta pe ea tehnicile folosite în cazul instrumentelor indiene (veena, sitarul şi sarodul). În timpul interpretării, este ţinută în poală precum o chitară slide. Corzile sunt supuse unei tensiuni extraordinare de peste 200 kg, ceea ce oferă o rezonanța profundă fiecărei note, chiar şi fără amplificare.

Originile sistemului de muzică indiană pot fi identificate cu aproximativ 2000 de ani în urmă, când imnurile vedice erau incantate pe malul Gangelui. Muzica este văzută ca o disciplină spirituală, prin intermediul căreia mentalul individual poate fi înalțat spre o stare de conştiinţă superioară, care îi aduce bucuria supremă.

Tradiția muzicii clasice indiene este orală prin excelență. Este predată direct de către guru discipolului său, fără a aplica metoda notațiilor, caracteristică lumii occidentale. În centrul muzicii indiene este raga, forma melodică pe baza căreia improvizează muzicianul.

Raga este o formă științifică, estetică, melodică şi precisă, având o mișcare ascedentă sau descendentă, constând fie într-o octavă completă de 7 note muzicale, fie într-o serie de 6 sau 5 note muzicale. „Raga este ceea ce colorează mintea” – nu doar prin note sau prin ornamente muzicale, ci și prin transmiterea emoției specifice sau a stării de spirit specifice. În plus, fiecare raga are strânsă legătură și cu un anumit moment al zilei sau cu un anumit anotimp

Bilete: cat.I: 35 lei, cat.II: 25 lei
Biletele pot fi cumpărate online sau de la punctele de vânzare partenere (Teatrul Elisabeta, Cinema Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu, etc).

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.