Interesul față de cultură, manifestat din plin în prima zi a Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/interesul-fata-de-cultura-manifestat-din-plin-in-prima-zi-a-festivalului-national-de-teatru/

Aflat la cea de-a 24-a ediţie, Festivalul Naţional de Teatru a fost deschis cu bucurie şi dorinţă din partea publicului de a afla noutăţile din peisajul teatral naţional.

Un articol de Judy Florescu|25 octombrie 2014

Vineri, 24 octombrie, a continuat Seara semnăturilor celebre, a cărei invitată a fost actriţa Coca Bloos. Despre întâlnirile dintre artiști și spectatori, Coca Bloos este de părere că: „sunt extraordinare. Cei grăbiți se obișnuiesc cu întâlnirile dintre artiști și spectatori? Și cred că este un lucru bun. Este un gen de apropiere directă. Acum ei sunt actorii și noi suntem spectatorii, eu și doamna Margareta Pâslaru, care ne uităm cum trec grăbiți spectatorii. Este fascinant să vezi că și tu ești în această ipostază de grabă, către ce, către unde, către cine, nu știm  să răspundem.”

DSC00031p

Actriţa Coca Bloos, în Pasajul FNT

Următoarele întâlniri dintre artiști și spectatori se vor desfășura pe tot parcursul ultimelor zile din octombrie în Pasajul Universității, astfel:  luni, 27 octombrie, ora 17:00 Marius Manole, marți, 28 octombrie, ora 17:00, Răzvan Mazilu, miercuri,29 octombrie, ora 17:00, Vlad Ivanov, joi, 30 octombrie, ora 17:00 – invitat: George Mihăiță, vineri, 31 octombrie – invitat: Claudiu Bleonț.

Primul spectacol, venit din provincie, care s-a jucat în cea de-a 24 ediție a FNT, a fost „Viața-i mai frumoasă după ce mori”, după un text scris și regizat de Mihai Măniuțiu. Preț de un ceas, cu ajutorul muzicii și al pașilor de dans, publicului i-a fost conturată o lume de tranziție din viață și moarte, în care oamenii își spuneau povestea prin cântec și mișcare. Spectacolul a fost în limba maghiară cu supratitrare în limbile română și engleză. Producție a Teatrul Municipal “Tomcsa Sándor”, Odorheiul Secuiesc, spectacolul „Viața-i mai frumoasă după ce mori” a avut două reprezentații consecutive la Teatrul Odeon, București.

Următorul spectacol la care am ajuns a fost „Noul locatar” de Eugen Ionescu, în regia Mihaelei Panainte, care a avut loc la Sala Pictură a Teatrului Național. Am asistat la spectacol din culisele sălii, întrucât conceptul regizoral nu a permis vizionarea sa din sală. Dorind să ofere un plus de autenticitate poveștii, publicul a fost așezat pe gradene.

Marina Constantinescu: Într-o lume complicată, arta ne salvează. 

Noaptea la teatru s-a prelungit cu Deschiderea Oficială a Festivalului Național de Teatru, care a avut loc în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național și a constat în inaugurea primei expoziții din cadrul FNT, ediția 2014, intitulată „Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiță la miracol”. Personalitățile care au luat cuvântul au fost Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, Marina Constantinescu, directorul FNT, Doina Levintza, creator de modă și scenograf de costume și decor,  și actrița Jacqueline Bisset.

Tot în prima zi a Festivalului Național de Teatru s-au jucat spectacolele Furtuna după William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov și Fă-mi loc! de Mona Radu, în regia lui Radu Beligan.

Foto: Florin Biolan

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Teatrul EXCELSIOR lansează,pe 16 octombrie,programul „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR”, o serie de evenimente cu public, puse în scenă într-un format inedit de spectacol, la care vor fi invitate personalități din lumea artelor și din sfera socială pentru a vorbi despre devenirea lor. „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR” vor fi organizate cu frecvență bilunară, în zilele de luni, de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Am fost europeni, înainte de intrarea, în 2007, în Uniunea Europeană. O dovedește prezența numeroasă a atâtor români în organisme internaționale, relațiile cu spirite luminate ale continentului, saloanele literare ținute de aceștia la Paris etc.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

04
/10
/17

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.