Invitatie la castel, cea mai strălucitoare dintre piesele lui Jean Anouilh, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitatie-la-castel-cea-mai-stralucitoare-dintre-piesele-lui-jean-anouilh-la-tvr-2/

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări luni, 8 septembrie, de la ora 20.00, „cea mai roz şi mai strălucitoare” dintre piesele lui Anouilh, aşa cum însuşi autorul ei a descris-o.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

„Invitatie la castel”, spectacolul pe care Casa de Producţie îl propune luni, este o producţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1991), ale cărui adaptare pentru televiziune şi regie artistică sunt realizate de către regretatul om de teatru şi de film Cornel Todea.

Scrisă acum mai bine de 60 de ani (pe 5 noiembrie 1947), piesa dramaturgului francez este o comedie bulevardieră, în care Ştefan Bănică jr. joacă rol dublu, interpretând spumos doi fraţi gemeni – Frederic şi Horace – unul intrigant, nonşalant şi fără scrupule, celălalt – numai suflet.

Comicul de situaţie şi cel de caractere sunt cele care transformă o serată de familie organizată de o castelană, într-o adevărată fantezie. Intriga se declanşează în urma unei confuzii din partea a două tinere doamne invitate, care nutresc „sentimente sincere” pentru nepotul bătrânei castelane.

În distribuţia piesei apar şi alte nume mari ale scenei româneşti: Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre. Traducerea este realizată de Sică Alexandrescu. Costumele îi aparţin Eugeniei Botănescu, iar decorurile sunt realizate de Vasile Rotaru şi de Virgil Popa.

INVITATIE LA CASTEL de Jean Anouilh – INFO

Traducerea: Sică Alexandrescu

În distribuţie: Ştefan Bănică jr., Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre.

Cornel Todea

Cornel Todea

Adaptarea pentru televiziune şi regia artistică: Cornel Todea

Prinţul negru, luni, 15 septembrie, pe TVR 2

Iubitorii de teatru vor putea urmări luni, 15 septembrie, de la ora 20.10, un alt spectacol în regia artistică a maestrului Cornel Todea – „Prinţul negru” de Iris Murdoch (traducerea: Antoaneta Ralian), un spectacol înregistrat cu public la Teatrul Nottara (premiera tv: 1997).

În distribuţie: Ştefan Iordache, Ion Haiduc, Constantin Cotimanis, Dana Dogaru, Camelia Zorlescu, Cristina Stoica, Victoria Cocias, Alexandru Jitea, Justin Radu, Sandu Moldovan, Costel Lupsan, Nicolae Vladoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Foto: Invitatie la castel, Cornel Todea – TVR

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.