Ioan Holender, la 80 de ani! – KulTOUR mit Holender
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioan-holender-la-80-de-ani-kultour-mit-holender/

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2015

Seria KulTOUR mit Holender, difuzată de postul austriac Servus TV, prezintă evenimente importante din sfera muzicii clasice, teatrului şi artelor vizuale.

Ioan Holender călătoreşte în importante centre culturale din Europa şi prezintă activitatea instituţiilor de cultură, a artiştilor şi personalităţilor din acele locuri.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate reportajele Bukarest zwischen Hohenzollern und Ceauşescu (Bucureşti între Hohenzollern şi Ceauşescu), Rumäniens Königspaläste und ihre Geschichte (Palatele regale ale României şi istoria lor), Kultur- und Universitätsstadt Cluj (Oraşul cultural şi universitar Cluj-Napoca) şi Der Wert einer Geige (Valoarea unei viori).

Janos Markus Barbarossa este pictor, grafician, fotograf, sculptor, scriitor, restaurator de obiecte vechi şi muzician. Este unul dintre cei 15 oameni din lume care pot inteIoan Holenderrmedia vânzări de instrumente muzicale de colecţie; este consultant-expert în cadrul Dorotheum Viena, care organizează licitaţii de instrumente muzicale vechi.

Ioan Holender s-a născut în anul 1935 la Timişoara. A început studiile la Universitatea Politehnică din Timişoara în anul 1953.

În anul 1959 s-a stabilit împreună cu părinţii la Viena unde s-a înscris la Conservatorul de Stat.

A studiat muzica clasică între 1960 şi 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten (între 1962 şi 1966).

Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru Starka, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică şi pe care a preluat-o după câtva timp, devenind Agenţia de impresariat artistic Holender.

În anul 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper, iar în 1992, a fost numit manager general al celor două instituţii.

A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze.

Din anul 2007 este preşedinte şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti. A XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“ va avea loc anul acesta în perioada 30 august – 20 septembrie.

Foto: Ioan Holender, KulTOUR mit Holender – rkiwien.at

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.