Ioana Bogdana și Eva Todică: „Dragostea pentru cinema nu se oprește la filmele de artă sau must-see”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-bogdana-si-eva-todica-poate-ca-abia-in-mileniul-iii-este-cu-adevarat-speciala-relatia-adolescentilor-cu-filmul-pentru-ca-il-aleg-din-atat-de-multe-alte-optiuni/

În prima zi de Bucharest International Dance Film Festival, vă invităm la o discuţie despre cinematografia pentru publicul tânăr, alături de Ioana Bogdana şi Eva Todică.

Un articol de Alina Vîlcan|4 septembrie 2019

Între 4 și 8 septembrie, Bucharest International Film Festival, ajuns la a V-a ediție, ne propune unele dintre cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Am stat de vorbă cu Ioana Bogdana și Eva Todică, de la Super International Film Festival, care au curatoriat secțiunea Love in the Age of Virtual de la BIDFF 2019, ce aduce vineri, 6 septembrie, la Muzeul Țăranului Român, 12 superfilme de dans pentru adolescenți. De la Londra, unde locuiesc, Ioana și Eva ne-au vorbit despre relația adolescenților cu filmele în mileniul III, despre cum începe dragostea pentru cinematografie sau cum să îți alegi filmele pe care le vezi într-o manieră cât mai inteligentă.

BIDFF. Cum ați ales filmele din secțiunea Love in the Age of Virtual, de la BIDFF 2019? La ce să ne așteptăm?

HAPPY ENDING, Australia, 2018

Eva Todică și Ioana Bogdana: Am intrat în procesul de selecție fără niciun fel de așteptări și (spre rușinea sau poate avantajul nostru) fără să fi văzut prea multe filme bazate pe dans. Am făcut un maraton de o zi și reacția noastră a fost destul de imediată: foarte rar a trebuit să ne discutăm opiniile. În general, ne-am potrivit, am simțit și am știut.

Am încercat să alegem filmele care ni s-au părut cele mai îndrăznețe, creative și bine meșteșugite. Credem că am făcut o selecție optimistă, care sperăm să vă energizeze.

SUPER. Ce ne spuneți despre Super International Film Festival, cum a apărut, ce v-ați propus?

Ioana: Super a apărut din nevoia unor adolescenți de a fi luați în serios ca artiști. Datorită Super, adolescenții care fac filme, pictează, scriu poezie etc. au acum un safe space care le oferă recunoaștere, plus o platformă unde să întâlnească oamenii potriviți ca să se dezvolte. Sper ca pe viitor să ne extindem și mai tare și să reușim să acoperim toate zonele care ni se par esențiale, dar care lipsesc din programa școlară.

Eva: Eu nu am fost implicată în organizarea Super în trecut, lucru pe care îl regret. Dar asta îmi dă, totuși, ocazia de a vorbi despre experiența mea ca participant. Cred că înseamnă enorm pentru adolescenți să aibă un loc unde se pot exprima, unde își pot arăta munca unui public real și unde pot primi feedback. E un sentiment unic, să ai un film proiectat pentru prima dată, chiar dacă e un film mic sau stângaci. Te simți cineast și, mai ales, te simți auzit.

IN DOG YEARS I’M DEAD, Germania, 2019

RELAȚIA ADOLESCENȚILOR CU FILMELE. Cum vedeți voi această relație în mileniul III?

Eva & Ioana: E o perioadă super interesantă, pentru că mediile de comunicare s-au schimbat enorm în ultimii ani. Ce rămâne clar e că, în ciuda informației constante și infinite de pe net, adolescenții încă merg la cinema și încă vor să facă filme. De ce? Nu suntem sigure. Poate caută la cinema ceva ce nu poate fi găsit în video-urile de pe Youtube sau în story-uri. O profunzime a unui subiect sau ocazia de a împărtăși filmul cu ceilalți din sală? Poate că abia în mileniul III este cu adevărat specială relația adolescenților cu filmul, pentru că îl aleg din atât de multe alte opțiuni.

INSPIRAȚIE. Cum te pot inspira filmele în adolescență? De ce e important să îți formezi o cultură cinematografică?

Eva & Ioana: Filmele pot însemna multe lucruri. O lecție de istorie (uneori greșită, dar care lecție de istorie nu e?), un prieten care e la fel ca tine, sau un prieten care e extrem de diferit de tine, dar pe care îl poți înțelege în totalitate. În plus, filmele nu sunt doar povestea sau personajele. Ele pot fi frumoase și fascinante în sine, ca formă. Credem că e foarte greu să nu te lași inspirat de complexitatea asta, mai ales într-o perioadă complexă precum adolescența.

Când vine vorba despre formarea culturii personale, orice informație e utilă la vârsta asta. E mai importantă cinematografia decât alte ramuri ale culturii? Recomandăm câte puțin din toate și aprofundarea subiectelor care vă pasionează individual.

TUTU, Belgia, 2018

ALEGERI. Ce le-ați spune tinerilor care vor să-și aleagă filmele pe care le văd într-o manieră cât mai inteligentă?

Eva & Ioana: Le-am spune tinerilor să nu le aleagă, sau nu deocamdată. Îi sfătuim să vizioneze o gamă cât mai variată de filme, din orice timp, din orice categorie. Dragostea pentru cinema nu se oprește la filmele de artă sau must-see. Nici inspirația. Credem că a fi deschis și entuziasmat legat de toate experiențele cinematografice e cea mai inteligentă metodă de a vedea filme și a învăța.

LONDRA. Locuiți la Londra. Cum arată cotidianul vostru? Cât de ofertantă e Londra pentru iubitorii de cinematografie?

Eva & Ioana: În Londra, Ioana a terminat facultatea de film și Eva pe cea de teatru. Acum, lucrăm amândouă în advertising o perioadă, până ne punem pe picioare și învățăm cum să gestionăm viața de adult și pe cea de cineast. Cinemaul e cu vino-ncoa în Anglia, e foarte experimental și surprinzător dacă asta cauți, dar și foarte comercial și repetitiv. Totuși, pe noi ne-a ajutat să ne deschidem perspectivele asupra filmului și ne-a învățat să ne adaptăm în afara bulei noastre cinefile din România.

Ioana Bogdana și Eva Todică (Londra)

BUCUREȘTI. Cât de des mai ajungeți la București? Veți veni la BIDFF?

Ioana: Vizitele noastre în București se răresc din ce în ce mai tare cu trecerea timpului. Pentru mine, prioritățile sunt Crăciunul și Super, pentru care mi-aș lua un bilet de avion țaca-paca, oricând, de pe o zi pe alta. În restul anului însă nu prea ajungem prin România, pentru că preferăm să călătorim (atunci când ne permitem).

Eva: Din păcate, nu vom ajunge la BIDFF și mă gândeam de curând „ce frumos ar fi fost…”. Totuși, le doresc vizionare plăcută tuturor celor ce vor veni și îi rog să se bucure de tot ce oferă festivalul și pentru mine.

ÎNCEPUTURI. Cum începe dragostea pentru cinematografie, cum a fost în cazul vostru?
Eva & Ioana: A început înainte să ne dăm seama. Am crescut uitându-ne la filme în familie, singure sau chiar pe ascuns. Abia prin adolescență am reușit să articulăm pasiunea cu care ne-am pricopsit.

UN FILM-CULT. Dincolo de selecția de la BIDFF, v-aș ruga să ne recomandați fiecare câte un film-cult, filmul care v-a cucerit pentru totdeauna.

Ioana: Recomand Gadjo Dilo și nu zic mai mult, pentru că eu când l-am văzut prima dată nu am știut nimic despre el și a fost mai bine așa. Are și niște super-scene de dans.

Eva: Pentru că Ioana a menționat un film de co-producție românească, eu am să rămân în același spațiu și recomand O vară de neuitat, pe care aleg să îl revăd atunci când sunt tristă și vreau să zâmbesc.

Ce rămâne clar e că, în ciuda informației constante și infinite de pe net, adolescenții încă merg la cinema și încă vor să facă filme. De ce? Nu suntem sigure. Poate caută la cinema ceva ce nu poate fi găsit în video-urile de pe Youtube sau în story-uri. (Eva Todică & Ioana Bogdana)

Foto: BIDFF, arhiva personală a invitatelor

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.