Iohannis, Pleşu, Pamuk & Murakami, la Gaudeamus 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/iohannis-plesu-pamuk-murakami-la-gaudeamus-2014/

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2014

Iohannis, Pleşu, Pamuk & Murakami, la Gaudeamus 2014 / Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care are loc de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, oferă vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale şi profesionale, un număr record în istoria manifestării.

Volume de Murakami şi Pamuk, printre noutăţile editurii Polirom

Editurile Polirom şi Cartea Românească au o ofertă bogată pentru ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, cu lansări de carte dintre cele mai diverse.

Astfel, joi, de la ora 17.00, va fi lansată cartea „Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător”, de Mircea Mihăieş, în timp ce vineri, de la ora 13.30, va fi lansat volumul „Tranziţia. Primii 25 de ani”, de Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian, iar, de la ora 16.00, în prezenţa invitaţilor Radu Aldulescu şi Răzvan Voncu, va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Laika”, de Adrian Alui Gheorghe. Tot joi vor fi lansate volume precum „Suita franceză”, de Irène Némirovsky, „Ura”, de Cornel George Popa, dar şi „Lumea ca literatură. Amintiri”, de Ioan Groşan.

Un eveniment important la această ediţie Gaudeamus este lansarea seriei de autor „Gheorghe Crăciun”, un proiect al editurii Cartea Românească, care va avea loc sâmbătă, de la ora 12.30, şi va debuta cu două titluri, „Acte originale/ Copii legalizate (variaţiuni pe o temă în contralumină)” şi „Mecanica fluidului”.

De asemenea, vor fi lansate volume precum „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu, „Frumoasele ruine”, de Jess Walter, „Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu” (ediţia a II-a revăzută, adăugită şi ilustrată), în prezenţa invitaţilor Andrei Pleşu şi Florin Ţurcanu, „Sfârşit de sezon”, de Marius Chivu, „Cum schimbăm mentalitatea. 25 de ani în România”, de Sandra Pralong (în prezenţa invitaţilor Eugenia Vodă, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România, şi John McLoone, Political Officer Ambasada SUA în România), „Cad castane din castani. Amintiri de ieri şi azi”, de Emil Brumaru şi Veronica D. Niculescu, „Harald şi luna verde”, de Nora Iuga, „Bărbaţi fără femei”, de Haruki Murakami, şi „Casa tăcerii”, de Orhan Pamuk.

Duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, de la ora 12.00, va fi lansat volumul „Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelităţii”, de Eugen Negrici. Tot duminică vor fi lansate cărţi de Bogdan-Alexandru Stănescu – „anaBASis. Cu 12 ilustraţii de laurenţiu Midvichi”, Adela Greceanu – „Şi cuvintele sînt o provincie”, Petre Barbu – „Marea Petrecere”.

Pleşu, Liiceau, Patapievici şi Boia, întâlniri cu cititorii la standul Humanitas

Editura Humanitas întâmpină publicul la Gaudeamus cu unele dintre cele mai frumoase cărţi ale toamnei şi cu unii dintre cei mai îndrăgiţi autori. De la cele peste 30 de evenimente programate nu vor lipsi Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Oana Pellea, T.O. Bobe, Radu Sergiu Ruba, Vlad Zografi şi Andrei Cornea.

Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu

Astfel, vor fi lansate la Gaudeamus volume precum „O vară ce nu mai apune”, de Radu Sergiu Ruba, „File din Jurnalul lui Tetelu”, de Dragoş Muşat, „Căpitanul Mihalis. Libertate sau Moarte”, de Nikos Kazantzakis, „Despre nerăbdarea de a fi răbdător. Dan C. Mihăilescu şi Ciprian Măceşaru în dialog epistolar” – apărut în colecţia „Portrete în dialog”, eveniment la care vor participa Dan C. Mihăilescu, Ciprian Măceşaru şi Lidia Bodea -, „Beznă clară”, de William Golding, „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?”, de Lucian Boia, „Confidentul”, de Hélène Grémillon, „O idee care ne suceşte minţile”, lansat de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, „Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese”, de Mircea Cărtărescu.

Lor li se adaugă „Cum continuă povestea”, de Ioana Pârvulescu, „Tarantula”, de Bob Dylan – în prezenţa invitaţilor Mircea Cărtărescu, Sorin Gherguţ şi Denisa Comănescu -, „Sărbătoarea neînsemnătăţii”, de Milan Kundera, „Să rîdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea – în prezenţa invitaţilor Oana Pellea, Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea -, „Ţara Vinului”, de Mo Yan, „Micuţa Bijou” şi „Strada Dughenelor Întunecoase”, scrise de Patrick Modiano, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 2014, „Maria, regina României, Jurnal de război. 1916 -1917 (precedat de însemnări din 1910 –1916) – în prezenţa invitaţilor Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia şi Şerban Marin -, „Trecute vieţi de doamne şi domniţe. Cele mai frumoase istorii”, de Constantin Gane, „Povestea Maicii Domnului”, de Ion Pillat, dar şi „Medeea şi copiii ei”, de Ludmila Uliţkaia.

Lansări şi întâlniri cu scriitori ruşi, la Curtea Veche Publishing

Curtea Veche Publishing a pregătit pentru Gaudeamus 2014 o serie de evenimente dintre cele mai diverse, de la lansări de carte din colecţia regală până la întâlniri cu scriitori ruşi, precum Zahar Prilepin, care, miercuri, de la ora 14.00, îşi va lansa volumul „Patologii” (participă Natalia Muzhennikova, Adrian Cioroianu şi Vasile Ernu).

Preşedintele ales al Românei Klaus Iohannis va fi prezent miercuri, de la ora 17.30, la standul editurii Curtea Veche Publishing, unde va avea loc evenimentul de lansare a volumului său autobiografic „Pas cu pas”.

Seria evenimentelor continuă sâmbătă, cu lansările volumelor „Ora Regelui”, de Bogdan Șerban-Iancu, „Balcicul Reginei Maria”, de Diana Mandache, DVD-ului „Cuvântul Regelui. Convorbiri și momente cu și despre Regele Mihai I”, „Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, „Calendarul regal” și „Crăciunul regal”, de principesa Margareta a României şi principele Radu.

Nu în ultimul rând, duminică, de la ora 11.30, va avea loc lansarea CD-ului „Basme fermecate de Hans Christian Andersen”, povestite de Margareta Pâslaru.

Titluri noi pentru adulţi şi copii, la Litera

Litera îşi aşteaptă vizitatorii la Târgul Gaudeamus cu o ofertă bogată pentru adulţi şi copii, titluri noi, reduceri de preţ între 25 şi 70%, lansări în prezenţa unor mari personalităţi, evenimente distractive dedicate celor mici şi multe surprize, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de existenţă a editurii.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, va fi lansată „Colecţia de aur Mosfilm pe DVD”, în prezenţa invitaţilor Irina Margareta Nistor, Ruxandra Cernat, Ecaterina Anoşkina, Natalia Muzhennikova, Vlad Ivanov, iar, de la ora 16.00, „Patrimoniul umanităţii. Cele mai frumoase locuri din lume.

Toate siturile UNESCO”, eveniment la care vor participa Theodor Paleologu, Bedros Horasangian, Augustin Ioan şi Mihaela Căpăţână. În continuare, de la ora 17.00, va fi lansat volumul „Destinul unui om de stânga. Amintiri „, de Ion Iliescu, în prezenţa autorului şi a invitaţilor Claudiu Iordache şi Ionuţ Vulpescu.

500 de titluri şi peste 20 de noutăţi, la Nemira

Printre altele, joi, de la ora 18.00, va avea loc o lansare de carte urmată de o sesiune de autografe: „Du-te departe de mine”, de Gabriel Gafiţa, în prezenţa invitaţilor Mircea Martin şi Adrian Cioroianu.

De asemenea, vineri, de la ora 13.00, va fi lansată cartea „Munca actorului cu sine însuşi” (volumul al II-lea), de Konstantin Sergheevici

Almanahul Anticipaţia

Almanahul Anticipaţia

Stanislavski, iar, de la ora 17.00, are loc o triplă lansare de carte şi lectură din „111 cele mai frumoase poezii”, de Petru Creţia, Cezar Ivănescu şi Ştefan Augustin Doinaş.

Sâmbătă, vor fi lansate volume precum „Însemnările damei de silicon”, de Dănuţ Ungureanu, „Sindromul Quijote şi alte ficţiuni rebele”, de Mircea Opriţă, dar şi „Almanahul Anticipaţia 2015” (12.30).

Cele peste 400 de titluri ale editurilor Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing au reducere de până la 50%. De asemenea, peste 60 de titluri vor avea un preţ promoţional de 10 lei.

Surprize pentru copii şi întâlnirea cu Andrew Nicoll, la All

Şi editura All îşi aşteaptă cititorii cu o ofertă bogată la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus. Astfel, joi, de la ora 15.30, va avea loc un eveniment editoria dedicat lui Iuri Dombrovski, un clasic „veşnic verde”, în prezenţa invitaţilor Antoaneta Olteanu, Constantin Geambaşu, Bedros Horasangian şi Viorel Zaicu, iar de la ora 17.00, vor discuta despre noul val al literaturii ruse – Olga Aleksandrovna Slavnikova şi Natalia Kliuceariova – Antoaneta Olteanu, Elisabeta Lăsconi şi Viorel Zaicu.

Sâmbătă, când, de la ora 13.00, vizitatorii Târgului de Carte Gaudeamus se vor întâlni cu scriitorul scoţian Andrew Nicoll, autorul romanelor „Dacă citeşti asta înseamnă că am murit” şi „A fost odată ca niciodată”.

Teatru, magie, concursuri şi noutăţi editoriale, la Corint

Grupul Editorial Corint îi aşteaptă pe pasionaţii de literatură, miercuri, de la ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărţii „10 zile în Beijing”, de Marina Almăşan, în timp ce joi, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol de teatru cu ocazia lansării cărţii „Poveşti germane din România”, iar vineri, de la ora 12.00, va avea loc un eveniment concurs.

Sâmbătă, de la ora 10.00, va avea loc un spectacol de magie, cu ocazia lansării cărţii „Lumea Copiilor. Versuri, poezii şi cantecele”, iar, de la ora 11.30, vor fi lansate volumele „Războiul redescoperit: 1914 – 1918” şi „Războiul unei familii (1914 – 2014), de Stéphane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker, în prezenţa autorului, iar, de la ora 16.00, vor fi lansate cărţile „Albumul copilăria regală” şi „Regele Carol al României”, de Mite Kremnitz.

Dezbateri, lansări şi multe surprize, la Univers

Şi editura Univers va fi prezentă la ediţia din acest an Târgului Gaudeamus, având pregătite pentru iubitorii cărţilor o serie de evenimente speciale. Astfel, vineri, de la ora 15.00, vizitatorii se vor bucura de un moment de teatru, spectacolul „Era să fiu eu”, după romanul omonim de Ali Smith, iar de la ora 17.00 va avea loc lansarea cărţii „Casandra”, de Christa Wolf.

Evenimentele de sâmbătă încep la ora 12.00, când va fi lansată cartea „Copiii paznicilor de elefanți”, de Peter Høeg, şi continuă, de la ora 12.45, cu o dezbatere despre implicațiile sociale ale consumului de droguri și lansarea cărții „ZeroZeroZero”, de Roberto Saviano, în prezenţa invitaţilor Cristian Teodorescu şi Andrei Teodorescu (regizorul documentarului „Brigada neagră”, o incursiune în subteranele consumului de droguri din București, premiat la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit din 2013).Iohannis

„Cele mai frumoase cărţi din România”, la Târgul Gaudeamus

Uniunea Editorilor din România (UER) şi Centrul Naţional Proedit de Formare Profesională din sectorul editorial şi domeniile adiacente, care acţionează sub egida Federaţiei Editorilor din România (FER), au pregătit pentru expozanţi şi pentru vizitatori o serie de evenimente menite să promoveze cartea şi excelenţa editorială.

Astfel, la standul UER – Proedit vor fi organizate trei evenimente de anvergura: expozişia „Premiul Augustin Frăţila”, care va reuni romanele finaliste ale unuia dintre cele mai importante concursuri literare din Romania, expozitia de ilustraţie de carte a renumitului grafician Walter Riess, unul din cei mai talentaţi şi (re)cunoscuţi ilustratori de beletristică, realizator de bandă desenată, recompensat cu premiul IBBY pentru designul literaturii destinate copiilor, care prezintă publicului larg cele mai importante lucrări ale sale, şi expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” (ediţia 2014), o selecţie realizată anual de Asociaţia Performanţă în Cultură.

Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

Mai multe informaţii despre Târgul Internaţional Gaudeamus se găsesc pe site-ul evenimentului.

Foto: Iohannis, Pleşu, Pamuk & Murakami, la Gaudeamus 2014 – gaudeamus.ro.

28
/07
/16

O nouă ediţie a evenimentului "Noaptea cărţilor deschise" are loc, vineri, 29 iulie, între orele 20:00 şi 23:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, oferind cititorilor reduceri semnificative de 20% la toate cărţile din librărie.

27
/07
/16

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

25
/07
/16

Un teatru vechi de 100 de ani din Buenos Aires a fost transformat într-o librărie mai spectaculoasă ca un muzeu. “Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…” – Jorge Luis Borges.

20
/07
/16

A apărut, în acest an, la Editura Art, cartea “Vremurile bune de altădată” (selecție și traducere din limba cehă de Jean Grosu), în seria de autor “Bohumil Hrabal”.

19
/07
/16

„Nu talentul le lipseşte românilor, ci caracterul.” - Norman Manea. Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români, împlineşte, astăzi, 80 de ani!

19
/07
/16

Romanul Donbas este povestea adevărată a unui evadat român din lagărul sovietic: Jacques Săndulescu, ce avea să devină Big Jacques în America, adică boxer profesionist, actor și proprietar al unui bar de jazz din New York, e luat de pe stradă într-o bună zi și dus în lagărul sovietic de la Donbas. După doi ani și jumătate de chin, reușește o evadare spectaculoasă.

18
/07
/16

„Toată lumina pe care nu o putem vedea“, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction, 2016, Premiul Pulitzer de anul trecut, este una dintre marile cărți ale timpului nostru. În New York Times Book Review stă scris: “Lumina din titlu este legată de ceea ce auzise Werner într-o emisiune radiofonică de la sfârșitul anilor ’30: creierul uman are capacitatea de a crea lumină în întuneric.”

10
/07
/16

CRONICĂ DE CARTE Alexandru Solomon nu este doar unul din cei câţiva autori importanţi de filme de nonficţiune din România şi coordonatorul unui festival de gen (One World). Dar este şi un foarte interesant comentator al ideilor despre cinema, aşa cum o dovedeşte pasionanta sa carte „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.

08
/07
/16

Într-o zi de 8 iulie se năşteau poetul, dramaturgul și prozatorul francez Jean de La Fontaine, cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale, actriţa americană Anjelica Huston şi scriitorul român Şerban Foarţă.

05
/07
/16

Puritate, cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” , în traducerea Iuliei Gorzo. Jonathan Franzen este autorul bestsellerului Corecţii. „Franzen a creat o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)

05
/07
/16

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, cu romanul "Orbitor. Corpul", se numără printre finaliștii celei de-a treia ediții a Premio Strega Europeo. Premio Strega — cel mai prestigios premiu literar italian are o vechime de aproape 70 de ani şi a fost decernat unor scriitori precum Alberto Moravia, Massimo Bontempelli, Elsa Morante, Dino Buzzati, Umberto Eco sau Claudio Magris.

01
/07
/16

Matei Vișniec este laureatul din acest an al Premiului Jean Monnet, oferit de Festivalul „Littératures Européennes” din Cognac, Franța, pentru romanul Negustorul de începuturi de roman, apărut la Editura Cartea Românească, în anul 2013, dar și în ediție de buzunar, în colecția Top 10+ a Editurii Polirom, în anul 2014.

29
/06
/16

“(…) Acest debut ar trebui notat de critică în carneţelul de bal. E un mare talent.” - Florin Iaru. In această seară, de la ora 18:30, iubitorii de carte sunt invitaţi la Librăria Cărtureşti – Grădina Verona (Str. Arthur Verona 13-15) din Bucureşti, la lansarea volumului de debut Cazemata, semnat de Tudor Ganea şi apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. Invitaţi, alături de autor: Florin Iaru şi Marius Chivu

26
/06
/16

Luni, 27 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu, prilejuită de apariția celui mai recent volum al său la Editura Polirom: „Ea şi El. Biografia unei relaţii”. Alături de autoare, vor fi prezente Virginia Costeschi, Alina Purcaru, Eli Bădică.

25
/06
/16

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas Cişmigiu o seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.