Ion Caramitru – program special la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-program-special-la-duminica-filmului-romanesc/

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: ,,Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi ,,Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2013

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi „Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Drama Ştefan Luchian (producţie 1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film biografic, povestea vieţii marelui pictor român interpretat de Ion Caramitru.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar de reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios.

Mai mult, iubita şi prietenii îl abandonează, aşa că singurul lucru care îi mai rămâne este pictura, cea care-l va face nemuritor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru, în rolul lui Ştefan Luchian 

Cel de-al doilea film al zilei este „Între oglinzi paralele’’, în regia lui Mircea Veroiu din anul 1978 – o dramă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu.

Ion Caramitru este Ştefan Gheorghidiu, student la filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela – o fată frumoasă dar săracă.

Moartea neaşteptată a unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore. Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan, zguduit, părăseşte viaţa civilă pentru a pleca pe front.

Foto credit: TVR 2, foto cu Ion Caramitru

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.