Ion Dichiseanu: Am pierdut un mare actor şi un mare om
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-dichiseanu-am-pierdut-un-mare-actor-si-un-mare-om/

Actorul Ion Dichiseanu regretă enorm decesul lui Iurie Darie, despre care spune că era „un om minunat”.  „Regret enorm. Am pierdut un mare actor şi un mare om. Eram student când l-am văzut prima oară în film, „Alo? Aţi greşit numărul!” (…) Cu admiraţie mă uitam la el, un băiat frumos, înalt, siluetă superbă, talentat, […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Actorul Ion Dichiseanu regretă enorm decesul lui Iurie Darie, despre care spune că era „un om minunat”.

 „Regret enorm. Am pierdut un mare actor şi un mare om. Eram student când l-am văzut prima oară în film, „Alo? Aţi greşit numărul!” (…) Cu admiraţie mă uitam la el, un băiat frumos, înalt, siluetă superbă, talentat, nu mai vorbesc, şi nu am crezut că o să am parte să joc alături de el. Am jucat după aceea cu el. Primul film cu el a fost „Post restant” în care noi aveam rolurile principale. Atunci mi-am dat seama şi de omul Iurie Darie. Eu eram mai retras, mai inhibat. La filmări m-a luat de umeri şi mi-a explicat anumite chestii şi atunci am văzut ce om minunat şi ce caracter superb avea. Am mai jucat cu el în „Moftul”‘ („Mofturi 1900”, producţie 1964 n.red), în „Muşchetarul român”, în „Războiul de independenţă”, în show-uri … Era un om deosebit, îmi doream toată viaţa să am un partener de film şi teatru ca el”, a declarat, sâmbătă, Ion Dichiseanu, pentru AGERPRES.

El a adăugat că a fost de mai multe ori la spital, dar nu a putut vorbi cu Iurie Darie, acesta aflându-se în comă.

„Am fost şi de câteva ori la el la spital, când era în comă, am luat legătură cu Anca şi cum îmi explica ea, era optimistă, ca noi toţi de altfel. Speram toţi să-şi revină, dar Dumnezeu a fost nedrept şi l-a luat”, a mai spus Dichiseanu.

Actorul Iurie Darie a murit vineri, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă.

Sursa: Agerpres

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.