Minulescu, Delavrancea, Vonnegut
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-minulescu-70-de-ani-de-la-disparitie-stiati-ca/

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor „Romanţe pentru mai târziu”. În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kiriţescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2017

Ion Minulescu s-a impus chiar de la debut, în 1908, imediat după apariţia primului volum de poezii – “Romanţe pentru mai târziu”. Mai întâi a fost remarcat de Caragiale: “Bravo lui! De mult nu am avut aşa impresie. Îl salut călduros şi-i mulţumesc pentru înalta plăcere ce mi-a făcut cu ciudatele-i versuri. Extraordinar!”

A fost un trubadur modern al primelor patru decenii ale veacului trecut. La “Cofetaria Capşa” în Bucureşti, Ion Minulescu era recunoscut ca unul dintre “stâlpii de bază” ai cofetăriei literare. Aici, după cum nota George Călinescu: “Minulescu se dă în spectacol cu candoare. Se spovedeşte şi se autopersiflează concomitent.”

Pe când iubeam – / C-am suferit şi eu de-această boală – / Iubeam o fată care mă-nşela / Exact ca-n poezia mea: / Romanţa celei care-nşeală,  / A cărei eroină era ea!… / Dar într-o noapte eroina mea / Mă părăsea – de daruri încarcată – / Şi, luându-şi martori stelele şi luna,  / Jura că pleacă pentru totdeauna / Şi n-are să mai vină niciodată – / Mărturisire, vai… adevărată!…

Şi iata cum iubita mea, / În noaptea când mă părăsea,  / N-avea să-mi lase la plecare / Decât un pat pe trei picioare / Iar în dulapul din sufragerie / Un sfert de cozonac cu nucă / Şi-o scobitoare-nfiptă-n el – / Simbolul sufletului ei rebel,  / Cu care dorul ei de ducă / Teatraliza eterna tragedie / A-nşelătoarelor ce mor / Neplânse de-nşelaţii lor – / Exact ca-n poezia mea / A cărei eroină era… Ea!… – Ion Minulescu – Poveste scurta

Tot într-o zi de 11 aprilie:

1680: Apare la Iași Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

1834: Se reprezintă Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, primul spectacol muzical în limba română.

1932: Este prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal.

1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București.

* * * * *

S-au născut:

1858: Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, politician român, membru al Academiei Române (d. 1918)

Cititi si: Mărturiile contemporanilor despre Barbu Ștefănescu Delavrancea

Minulescu

1880: Bernardino Molinari, dirijor italian (d. 1952)

1891: Serghei Prokofiev, compozitor și pianist rus (d. 1953)

1942: Virgil Mazilescu, poet român (d. 1984)

1944: Nicolae Maniu, pictor român, stabilit în Germania

1954: Teo Peter, basistul trupei „Compact” (d. 2004)

* * * * *

Au murit:

1944: Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg român (n. 1881)

1977: Jacques Prévert, poet francez (n. 1900)

1987: Primo Levi, autor italian de memorii, scurte povestiri, poeme și nuvele (n.1919)

2007: Kurt Vonnegut, romancier american (n. 1922)

MELODIA ZILEI – Blowing In The Wind, Bob Dylan

Într-o zi de 11 aprilie, Bob Dylan a susţinut primul său concert oficial. Se întâmpla la New York, în 1961. Dylan a interpretat atunci, în premieră, Blowing In The Wind.

“Blowin’ in the Wind” este adaptarea unui cântec al sclavilor de culoare, “No More Auction Block”. Single-ul s-a vandut in 300 000 de copii in prima saptamana. Cand lui Dylan i s-a spus ca va castiga peste 5000 $ din drepturi de autor, acesta a ramas … „cu gura cascata’. In 1975, cantecul a fost inclus in lista de poeme studiate la un liceu din Sri Lanka, inlocuind lectia despre operele lui Shakespeare. În România, piesa a fost tradusa de Adrian Păunescu şi interpretată de Florian Pittiş sub titlul “Vânare de vânt”.

Alte versiuni: The Hollies (o interpretare extraordinară!), Dolly Parton, Judy Collins, Marianne Faithfull, The Seekers, Etta James, Neil Young, The Doodletown Pipers, Marlene Dietrich, Bobby Darin, Stevie Wonder, John Fogerty, The Hooters, Joan Baez, Johnny Cash sau Katie Melua.

Foto cu Minulescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea şi Constantin Tănase – wikipedia

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.