Irina Petrescu, George Călinescu & William Golding
https://www.ziarulmetropolis.ro/irina-petrescu-george-calinescu-si-william-golding-stiati-ca/

Într-o zi de 19 iunie se năşteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie şi se stingeau din viaţă scriitorul laureat cu Nobel William Golding şi actorul James Gandolfini (2013).

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Irina Petrescu își dorea să devină arhitectă, însă părinții au convins-o să urmeze Filologia. În cele din urmă a ajuns să îl întâlnească întâmplător pe regizorul Savel Stiopul, care i-a propus să dea o probă pentru un film.

Irina Petrescu si Iurie Darie in Rautaciosul adolescent (1969)

După absolvirea liceului, intenția mea era să dau la arhitectură. Dar cum eram îndrăgostită de un băiat și părinții mei bănuiau că și el urmează arhitectura, m-au convins să dau la Filologie, secția Limba franceză. Deși eram bine pregătită, am încurcat-o la retroversiune și am căzut. Drept consolare, părinții m-au dus la restaurantul ‘Continental’, unde cânta favorita lor, Ioana Radu. Observam ca în jurul mesei noastre se învârtește un domn cu barbă. Deodată ,făcându-și curaj, acesta se apropie și îi adresează tatei câteva cuvinte. Tata ni-l prezintă: ‘Dumnealui este regizorul Savel Stiopul și ar vrea ca Irina să facă o probă de film. Eram și încântată, dar și mirată. Eram mioapă, aveam o dantură cam pregnantă și o acnee rebelă. Ce-o fi găsit la mine’. Am dat totuși proba. Filmul lui Savel nu s-a mai făcut, în schimb probele mele au fost arătate lui Ciulei care căuta o interpretă pentru ‘Valurile Dunarii’. Lui i-au plăcut și așa am ajuns să joc în acel film. – Irina Petrescu

Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu. Irina Petrescu a jucat în numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Tot într-o zi de 19 iunie:

1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg

1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller

1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi

S-au născut:

1623: Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez (d. 1662)

1899: George Călinescu, critic și istoric literar, dramaturg, poet, prozator român (d. 1965)

1927: Malvina Urșianu, regizoare și scenaristă română

1941: Irina Petrescu, actriță română (d. 2013)

1947: Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană

 

Salman Rushdie

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie împlinește astăzi 70 de ani. Salman Rushdie este autorul a optsprezece cărţi, printre care „Copiii din miez de noapte”, roman câştigător al Booker Prize, în 1981, al Booker of Bookers, în 1993, şi, în 2008, al Best of Booker.

„Ultimul suspin al Maurului” a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi premiul Aristeion pentru literatură al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Societăţii Regale pentru Literatură/ Royal Society of Literature şi Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

S-au stins din viaţă:

1993: William Golding, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1911)

2013: James Gandolfini, actor american (n. 1961)

MELODIA ZILEI – A Man Without Love, James Gandolfini

Foto cu Irina Petrescu, George Călinescu şi William Golding

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

19
/01
/15

"Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim". - Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.