VIDEO „Iron Man“: actorie zdrobită de efecte speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/iron-man-actorie-zdrobita-de-efecte-speciale/

Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga ţară. Merită să-l vezi dacă eşti pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oţel“, te bucuri de intrare gratuită.

Un articol de Adina Scorţescu|25 aprilie 2013

CRONICĂ DE FILM Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga țară. Merită să-l vezi dacă ești pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oțel“, te bucuri de intrare gratuită.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie – strident colorată şi încăpătoare (130 de minute și atâtea efecte speciale cât să-ți ajungă până la „The Avengers 2“). Povestea continuă atât firul narativ al producțiilor anterioare, cât și pe cel din „The Avengers“ („Răzbunătorii“).

Alături de Robert Downey Jr. (Tony Stark, omul din spatele costumului de supererou), joacă și actori (buni) – Ben Kingsley (şarmant în rolul de terorist luat pe nepregătite) și Guy Pearce (destul de credibil în rolul omului de știință psihopat). Gwyneth Paltrow e frumoasă ca într-o reclamă la cremele antirid. Şi, după o spectaculoasă cădere în gol, coafura rezistă.

Ego expandat

Scenariul, cu schimbări de situație previzibile, mizează pe un anumit umor de limbaj, care însă te face să râzi doar dacă – în timpul proiecției – te gâdilă cineva în talpă. Robert Downey Jr. interpretează grosier cam toate stările psiholigice ale personajului (de la atacuri de panică, la accese de mândrie și de răzbunare).

Și, dacă e ușor să accepți convenția „miliarde de dolari + talent la mecanică + ego expandat + vilă mare cât un cartier, pe malul oceanului + iubită blondă= supererou“, ai nevoie de o pungă mare de popcorn ca să înghiți varianta „costum de fier distrus + sănătate precară + garaj părăginit + buzunarele aproape goale = revenire spectaculoasă“. Brusc, Iron Man capătă veleități de Zână Măseluță, dar, în fond, asta nu e o critică valabilă pentru un supererou.

Partea bună este că efectele speciale te țin în sală (deși nu lipit de scaun), dacă le vezi în 3D: căderi în gol (urmate de recuperări „uimitoare“), explozii cu tot tacâmul (și cu iz de sfârșit de lume, se putea altfel?), personaje negative care-ți aduc aminte de roboții din Terminator 2. Probabil că ele au înghițit grosul bugetului de 200 de milioane de dolari.

În concluzie, „Iron Man 3“ merită văzut dacă te cheamă „Oțelea“, „Fieroiu“, „Capdefier“ (sau alte variante metalifere) și, prin urmare, beneficiezi de intrare gratis la cinema.

INFO

Iron Man 3

Regia: Shane Black
Cu: Robert Downey Jr.,  Gwyneth Paltrow, Rebecca Hall, Guy Pearce,  Ben Kingsley

●●○○○

Foto: © Marvel

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.