Istoria și teatrul, întâlnire la muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-si-teatrul-intalnire-la-muzeu/

În perioada 16-24 august 2017, Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă desfăşoară programul educaţional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Policy Center for Roma and Minorities.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2017

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Activitățile vor fi găzduite de Muzeul Național Cotroceni, iar beneficiarii proiectului – copii cu vârste între 11 și 14 ani aflați în situații de risc, din comunitatea dezavantajată din Ferentari, sector 5, București – vor lua parte la atelierele programului prin implicarea Policy Center for Roma and Minorities.

Programul La Cotroceni a fost conceput pornind de la ideea de a transmite copiilor evenimente istorice și de a le face cunoscute spații emblematice pentru istoria României într-un mod inedit, diferit de metoda clasică școlară, dar completând-o și îmbogățind-o pe aceasta. Inițiatorii proiectului vor oferi unui grup de copii o întoarcere în timp, în perioada 1914-1918, la Palatul Cotroceni, în mijlocul familiei regale compuse la acea vreme din Ferdinand, Maria, fiicele și fiii lor.

Călătoria în vremurile de demult va fi mijlocită de o echipă de traineri și ghizii Muzeului Național Cotroceni. Aceștia ii vor purta pe tinerii participanți pe firul unor crâmpeie din viața membrilor familiei regale într-o perioadă de cumpănă pentru România, printr-o serie de ateliere de teatru și joc, având ca suport vizual fotografii din fototeca Muzeului Național Cotroceni. Poveștile se vor împleti și în urma lor, copiii vor crea împreună cu trainerii lor un spectacol.

Cinci ateliere vor compune programul educațional La Cotroceni: atelierul de dramaturgie, atelierul de actorie, atelierul de costume, atelierul de muzică și atelierul de creare a spectacolului. Pe măsură ce vor înainta în lucrul cu copiii, trainerii vor combina elemente din fiecare atelier, vor îmbina informațiile teoretice cu activități practice și jocuri. Astfel, spre exemplu, micii participanți vor realiza singuri costumele și coloana sonoră a spectacolului, sub îndrumarea trainerilor specializați. Spectacolul se va construi din povești ale copiilor inspirate din fapte reale de la Curtea Regală a României, din anii 1914-1918.

Echipa de concept și conținut a proiectului este formată din Oana Răsuceanu, Adina Lucaciu și Irina Velcescu. Lor li se alătură Dana Anghel – scenograf și Petre Ancuța – compozitor. Echipa Muzeului Naţional Cotroceni formată din muzeografi şi referenţi de specialitate – Ștefania Dinu, Oana Zlăteanu, Ştefania Duminică, Ştefania Doloiu și Anişoara Măciucă – îi vor conduce pe copii prin camerele, sălile și pe coridoarele muzeului și îi vor introduce în istoria Palatului Cotroceni și a familiei regale.

***

Despre  Oana Răsuceanu

Oana Răsuceanu a derulat o serie de proiecte în zona teatrului și dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor și coregraf, fiind în continuare activă în aceste domenii.

Printre spectacolele realizate de ea până în acest moment se află Telefonul din colțul străzii (după texte de Cristian Popescu – spectacol integrat în modulul educațional cu același titlu, implementat în 6 licee din București în noiembrie 2015, cu sprijinul ArCub, parte din proiectul Ești București!), DORIAN (spectacol creat în 2016 cu sprijinul AFCN și Ministerul Culturii, selecționat în cadrul FNT2017) și o serie de spectacole pentru copii, scrise și regizate de ea. În toamna anului 2016 Oana a demarat în București modulul educațional pentru copii – Carina pe drumul spre casă, compus din spectacolul de teatru cu același nume (scris și regizat de Oana) și o serie de ateliere de teatru pentru copii.

Începând cu 2009, în calitate de trainer, Oana a derulat o serie de ateliere de dans contemporan și scenaristică, dedicate adolescenților. Din 2009 este membru-fondator, Președinte și trainer al Asociației Culturale Control N.

Despre Irina Velcescu

De-a lungul carierei sale în teatru, Irina Velcescu a jucat în spectacole precum Niște fete (regia Cristi Juncu), Shape of Things (regia Vlad Massaci), XXL (regia Cristi Juncu), Cupluri (regia Vlad Zamfirescu), Un pic prea intim (regia Cristi Juncu), BASH (regia Vlad Massaci), Iluzii (regia Cristi Juncu).

Filmografia Irinei cuprinde roluri în filme precum Vineri, în jur de 11 și Tabasco (ambele în regia Iuliei Rugină) sau seriale TV precum O săptămână nebună (o producție Media Pro Pictures). Irina a jucat în spectacole de teatru pentru copii și adolescenți precum Răbdărică și Mofturică salvează Noaptea de Ajun, Răbdărică și Mofturică în misiune cu Zâna Măseluță, Telefonul din colțul străzii sau Carina pe drumul spre casă. De asemenea, Irina are experiență ca trainer de improvizație și organizator de ateliere pentru copii și adulți.

Despre Adina Lucaciu

Cariera în teatru a Adinei Lucaciu include spectacole precum Apus de soare (regia Dan Pița), Flori, fete, filme sau băieți (regia Mimi Brănescu), Însemnările unui nebun (regia Iarina Demian). În film, Adina a colaborat cu regizori precum Adrian Sitaru (Din dragoste cu cele mai bune intenții), Radu Muntean (Un etaj mai jos), Luiza Pârvu (Aniversarea), Marian Crișan (Camelia), Cristina Iliescu (Nu azi), Andreea Păduraru (Moebius) sau Iulia Rugină (Breaking News).

A colaborat cu Oana Răsuceanu în calitate de actriță în cadrul spectacolului de coregrafie Dear Diary, în cadrul spectacolului de teatru-dans Telefonul din colțul străzii și în cadrul spectacolului pentru copii Carina pe drumul spre casă. Joacă în spectacolele educative pentru copii Răbdărică și Mofturică salvează Noaptea de Ajun și Răbdărică și Mofturică în misiune cu Zâna Măseluță . Adina are experiență în lucrul cu copiii având colaborări cu grădinițe și școli unde a ținut cursuri de improvizație și actorie.

Foto: Istoria și teatrul, întâlnire la muzeu – facebook

15
/02
/17

De peste 25 de ani nu mai stau la cozi. Prefer să pierd trenul, dar coadă nu servesc. Am trăit într-o vreme când nu puteai să cumperi o pâine fără să stai o oră la coadă, așa că…

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

14
/02
/17

Pe 17 februarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier din Matei Voievod 75-77 se joacă ''Medeea'', un spectacol scris și regizat de Andreea Iacomiță. Este cea mai nouă producție a Laboratorului de creație inițiat de Iaco și echipa sa de tineri actori. Vă invităm să o descoperiți pe Andreea Iacomiță în interviul următor.

14
/02
/17

MEMORIA CULTURALĂ „Sînt actor, deci liber de a fi oricînd adolescent“, mărturisea Grigore Vasiliu Birlic, într-o scrisoare adresată teatrului şi publicului. „Cei trei pereţi între care ne mişcăm sînt din carton vopsit, dar simbolizează adevărul, binele şi frumosul. Iar voi — onorat şi iubit public — consideraţi-vă invitaţi la cel mai nobil banchet: totul s-a făcut pentru voi, prin voi“. Ziarul Metropolis vă prezintă un text emoţionant, publicat de marele actor, acum 60 de ani, în revista Teatrul.

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.