„Ivana cea Groaznică” în deschiderea Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ivana-cea-groaznica-in-deschiderea-ceau-cinema/

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică” va deschide săptămâna viitoare cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, proiecţie ce va fi susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Un articol de Liliana Matei|7 iulie 2020

Adaptat la noua situaţie sanitară, festivalul va avea loc între 16 şi 19 iulie, într-o ediţie limitată, exclusiv în aer liber, la Grădina de Vară „Capitol” şi în fostul cinematograf Arta, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse de autorităţi.

„E o reală bucurie pentru Conceptual Lab să susțină și în acest an cel mai important festival de film de la Timișoara. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne menținem sănătoși atât fizic, cât și mental, iar faptul că festivalul Ceau, Cinema! se întâmplă într-o ediție limitată, coordonată responsabil pentru siguranța publicului cinefil, e o doză necesară de good vibe și optimism! Sărbătorim deschiderea festivalului cu un film care a făcut deja înconjurul lumii, prezentat în premieră la Timișoara și ne bucurăm să susținem din nou cinematografia românească”, declară Theo Nissim fondatorul Conceptual Lab.

Filmul care va deschide ediţia din acest an este „Ivana cea Groaznică”, producție România-Serbia regizată de Ivana Mladenović, care joacă şi rolul principal şi care va participa la o discuţie cu publicul.

După ce a fost recompensat cu premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, lungmetrajul a fost prezentat în mai multe festivaluri internaţionale, printre care cele de la Zagreb, Angers, Trieste, Belgrad sau Göteborg.

„Ivana cea Groaznică” este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana, jucată de însăşi Ivana Mladenović, lucrează şi trăieşte în România, însă după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal.

Familia şi prietenii regizoarei sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Ajuns la ediţia a şaptea, Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Conceptual Lab are ca misiune principală susținerea industriilor creative și promovarea proiectelor culturale relevante pentru public. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, Festivalul Tânăr de la Sibiu, Ceau Cinema Timișoara, Bucharest International Dance Film Festival sunt câteva din evenimentele în care Conceptual Lab s-a implicat activ în ultimii ani.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.