Ivanov- o poveste autentică despre neîncetata luptă dintre parvenire şi dreptate
https://www.ziarulmetropolis.ro/ivanov-o-poveste-autentica-despre-neincetata-lupta-dintre-parvenire-si-dreptate/

Următoarea reprezentaţie a piesei Ivanov în regia lui Andrei Şerban va fi pe 28 ianuarie ora 18:30 la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu, din proximitatea parcului Grădina Icoanei. Este bine când unica soluţie pentru o seară ceţoasă de ianuarie este o piesă de teatru, pe care o ştii cel puţin după rezonanţa numelui regizorului şi […]

Un articol de Judy Florescu|18 ianuarie 2013

Următoarea reprezentaţie a piesei Ivanov în regia lui Andrei Şerban va fi pe 28 ianuarie ora 18:30 la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu, din proximitatea parcului Grădina Icoanei.

Este bine când unica soluţie pentru o seară ceţoasă de ianuarie este o piesă de teatru, pe care o ştii cel puţin după rezonanţa numelui regizorului şi a celor din distribuţie, dar la care mergi poate pentru a-ţi forma,  sau reforma, propria idee despre Cehov, teatru şi particularităţile sale.

Pe regizorul Andrei Șerban am avut ocazia să îl văd şi să îl ascult în conferinţa intitulată „Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?”, ce a avut loc în Sala Atelier de la Teatrul Naţional Bucureşti în ianuarie 2011. Andrei Şerban ne-a povestit despre montarea piesei Ivanov, despre faptul că Teatrul Bulandra şi-a închis Sala Toma Caragiu de la Grădina Icoanei pentru repetiţiile sale şi că personajul principal numit în buletin tot Ivanov.

“ Exact ca în viaţă, poţi avea milă şi tandreţe faţă de altcineva cinci minute, dar după aia, gata, tot la tine te gândeşti.Poate dumneavoastră sunteţi mai buni.” (Andrei Şerban, DVD, Conferinţele TNB, 2011)

Nu am simţit când au trecut cele 4 acte ale piese întinse pe trei ore şi jumătate de emoţii aprinse şi stinse cu replici foarte actuale despre neîmplinirea umană şi de căile abordate pentru obţinerea desăvârşirii sufleteşti, materiale şi a ecunoaşterii sociale. Actorii sunt frumoşi fiindcă întrr-o simplă vorbă surprinzi mai multe emoţii; chiar şi când plâng sunt frumoşi-  acel tablou al expresivităţii lor rămâne cumva intact şi continuă să te inspire şi după terminarea piesei.

Energia supremă şi vitalitatea incandescentă cu care ne învăluie domnul Victor Rebengiuc, prin fiecare reacţie, mimică şi joc scenic sunt ca o lecţie de viaţă, iar dintre replicile personajului său, Contele, carismatic şi profund, mi-au rămas întipărite în suflet:

“ Mai rău decât e, nu are cum să fie. „

„Când ai speranţă suporţi şi bătrâneţea. „

„E bine de tine că nu ai nici o concepţie despre viaţă.”

Nu ştiu dacă există o relaţie în sine a actorilor cu personajele lor, dacă există o înţelegere reciprocă între cele două părţi sau un acord de punere în valoare  a operei artistice, totuşi un lucru rămâne de netăgăduit: unii oameni se nasc pentru a ne impresiona permanent, pur şi simplu;  reprezintă un model de eleganţă şi vivacitate în modelarea artei pe scenă, iar noi suntem suficient de norocoşi să asistăm la făurirea ei.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.