James Levine şi Hilary Hahn, un dirijor şi o violonistă care scriu istorie
https://www.ziarulmetropolis.ro/james-levine-si-hilary-hahn-un-dirijor-si-o-violonista-care-scriu-istorie/

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.

Un articol de Cristina Comandaşu|22 martie 2014

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.

Legenda James Levine

În 24 martie, se lansează la nivel internaţional un disc-eveniment semnat de James Levine; în aceeaşi zi poate fi ascultat, de la ora 19.00, la Radio România Muzical şi este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014” derulată la www.romania-muzical.ro.

Discul conţine un concert ce a avut loc în 19 mai 2013 la Carnegie Hall din New York – un concert susţinut de Orchestra Teatrului Metropolitan din New York, dirijată de James Levine, cu pianistul Evgheni Kissin solist. A fost un program incitant şi îndelung aplaudat: Preludiul actului I al operei „Lohengrin” de Richard Wagner, Concertul nr.4 pentru pian şi orchestră de Beethoven şi Simfonia a IX-a de Franz Schubert.

Evenimentul a fost unul cu totul special: marca revenirea pe scena de concert a dirijorului american, după doi ani de pauză cauzaţi de boală. Publicul l-a primit foarte entuziast pe James Levine, deja o adevărată legendă: a colaborat pentru prima oară cu Teatrul Metropolitan din New York în 1971, a dirijat până în prezent peste 2500 de reprezentaţii a 85 de spectacole diferite (o performanţă în sine), şi în plus, este respectatul director muzical al acestei atât de importante instituţii americane.

Iar concertul său de revenire după doi ani de pauză impus a fost unul grandios, cu o orchestră într-o formă de zile mari şi cu un pianist de un talent special: Evgheni Kissin, un fost copil minune, este acum, la 42 ani, un artist matur, foarte clasic în viziunile pe care le propune, foarte interiorizat.

În fine, dacă doriţi să vă faceţi o impresie despre cum sună una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, merită să aveţi în bibliotecă acest album grandios în concepţie.

Bisurile unei violoniste

Şi dacă James Levine scrie istorie prin relaţia sa atât de specială cu MET-ul new-yorkez, compatrioata sa, Hilary Hahn, face acelaşi lucru prin apariţia ultimului ei disc, apărut în 7 martie 2014.

Pentru că acest disc conţine cele „27 de bisuri ale lui Hilary Hahn”, dar nu lucrări consacrate deja din repertoriul violonist, ci 27 de lucrări create special pentru Hilary Hahn de compozitori contemporani.

Într-o piaţă discografică atât de complicată, numai cea mai mai iubită violonistă a Americii, perfecta Hilary Hahn, şi-ar fi putut impune un proiect care să cuprindă exclusiv muzică contemporană, atât de ocolită de publicul obişnuit.

hahn

Hilary Hahn a comandat special pentru acest disc 26 de lucrări; autorii sunt compozitori pe care violonista îi apreciază – printre ei, Valentin Silvestrov şi Max Richter. A 27-a piesă a fost aleasă în urma unui concurs organizat pe internet: Hahn a primit peste 400 de partituri şi a ales-o pe cea a lui Jeff Myers, pe atunci stabilit în Hawai.

Lumea celor 27 de bisuri este cu totul specială – o muzică în care regăsim şi furie, şi meditaţie, şi tristeţe şi bucurie. Mie mi-a plăcut în mod special lucrarea Tinei Davidson – The Blue Curve of the Earth.

O selecţie din lucrările de pe albumul lui Hilary Hahn regăsiţi în emisiunea difuzată în 17 martie la Radio România Muzical, posibil de reascultat pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cele două albume prezentate sunt disponibile şi în România, în magazinele de specialitate sau la www.getmusic.ro.

Foto cu James Levine şi Hilary Hahn – coperte CD

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.