Jane Birkin, premiu pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-birkin-premiu-pentru-intreaga-cariera/

Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a premiilor Lumiere din Franţa.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2019

Britanica şi-a făcut debutul în actorie interpretând un model nud în filmul „Blow-up” al lui Michelangelo Antonioni din 1966, nominalizat la Oscar, dar mutarea în Franţa şi colaborarea cu Serge Gainsbourg au propulsat-o pe scena mondială.

Cei doi au cântat „Je t’aime moi non plus” care a fost interzis în mai multe ţări pentru versurile cu tentă sexuală îndrăzneţe.

Birkin a avut o lungă şi de succes carieră în muzică şi ca model în Franţa, precum şi apariţii în câteva filme notabile, inclusiv în „Dust”, de Marion Hansel, care a câştigat Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia şi a fost de două ori nominalizat la premiile Cesar.

Cel mai recent rol al ei a fost în scurtmetrajul nominalizat la premiile Oscar – „Le Femme et le TGV” din 2016.

Birkin a devenit una dintre simbolurile modei, numele ei fiind atribuit şi unui model de geantă celebru, produs de brandul Hermes. I-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic de către prinţul Charles în 2002.

Premiile Lumiere vor fi acordate pe 4 februarie, la Paris, când regizorul Claude Lelouch va prezenta primele imagini ale noului său film, „Les plus belles annees d’une vie”. Pelicula îi reuneşte pe actorii Anouk Aimee şi Jean-Lous Trintignant care au jucat în 1967 în „Un bărbat şi o femeie”.

Foto: Jane Birkin – facebook

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.