Jane Fonda, simbolul unei epoci
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-fonda-o-biografie/

CRONICĂ DE FILM După ce în 2017 a realizat un film despre legendarul Steven Spielberg, regizoarea americană Susan Lucy a revenit în 2018 cu un nou documentar de televiziune biografic reuşit, despre celebra actriţă Jane Fonda, intitulat „Jane Fonda in Five Acts”, disponibil pe HBO şi pe platforma HBO GO.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 ianuarie 2019

Viețile starurilor au fost întotdeauna o sursă ofertantă de biografii cinematografice, deopotrivă în ficțiune și documentar. Ne interesează să aflăm mai multe despre destinele presupus excepționale ale oamenilor deveniți celebri în întreaga lume. Ne face plăcere să aruncăm un ochi în astfel de biografii ieșit din comun, aproape mereu spectaculoase, în contrast cu viețile noastre aparent banale.

„Jane Fonda in Five Acts” (2018) este un documentar de televiziune, de puțin peste două ore, care se vrea un portret cât mai complex al lui Jane Fonda, pe măsura personalității acestei vedete incontestabile a cinematografiei internaționale, în special a celei americane, încă de la debutul său din anii `60, dar și a diferitelor mișcări activiste – politice sau feministe.

După cum sugerează chiar titlul, Susan Lucy împarte biografia protagonistei sale în cinci etape, cinci acte, care dau claritate și coerență unei vieți care a fost, altfel, destul de zbuciumată, reflectând indirect diferitele epoci pe care le-a traversat, fiecare cu ideile sale dominante.

Iar ghid în această incursiune care se întinde pe mai multe decenii, de la copilăria ca fiică a unui tată dificil, cunoscutul actor Henry Fonda, și a unei mame tot mai bolnave psihic și până în prezent, trecând prin câteva căsnicii eșuate și o perioadă de activism, este însăși actrița, printr-o serie de interviuri pe care Susan Lucy i le-a luat. Interviuri în care Jane Fonda vorbește deschis despre momentele esențiale ale parcursului său.

La asta se adaugă, bineînțeles, un carusel de imagini de arhivă, din cele mai cunoscute filme ale sale (care i-au adus faimă mondială și mai multe nominalizări și premii Oscar) și din apariții publice vechi, precum și câteva fragmente din interviuri cu oamenii importanți din viața sa – foști soți, copii, prieteni sau cunoscuți.

Modul aproape terapeutic în care Jane Fonda își rememorează trecutul este scheletul acestui documentar al cărui montaj ingenios reflectă felul în care s-au influențat reciproc viața personală, de la legătura cu părinții, în special cu tatăl, și până la relațiile cu diferiții soți (regizorul francez Roger Vadim, activistul politic și scriitorul Tom Hayden și magnatul Ted Turner), și cariera, atât cea din cinematografie, cât și cea din zona de implicare politică și socială.

Rezultă un portret emoționant și extrem de uman, și asta pentru că slăbiciunile și erorile recunoscute se completează cu deciziile curajoase, reflexe ale unei inteligențe mereu atente la lumea din jur, din dorința – mărturisită – de a un sens existenței.

Puternic simbolic – iar regizoarea Susan Lucy marchează subtil asta – este traseul pe care Jane Fonda l-a urmat de la o tânără care încearcă să iasă de sub influența tatălui, care interpretează la început aproape numai roluri de naivă frumoasă și care se îndrăgostește de un regizor-star din Franța atras de vedete în devenire și până la o femeie cât mai puțin dependentă de bărbații din viața ei, cu o consțiință civică tot mai puternică.

O activistă împotriva războiului din Vietnam, într-atât de vehementă încât a intrat în conflict cu autoritățile, și o actriță care alege să joace în filme cu o mai mare miză artistică și politică, filme care discută realitățile americane dure.

Iar faptul că în partea a doua a vieții, după o tinerețe de implicare în favoarea diferitelor cauze, alege să trăiască o perioadă de câțiva ani alături de un magnat excentric, cu o existență complet diferită de a ei, este doar unul din paradoxurile unei astfel de personalități. O personalitate care pare a-și trăi bătrânețea, pe care aspectul fizic nu o reflectă, cu seninătate și mai ales cu împăcare, inclusiv cu părinții dispăruți de mult, pe care a ajuns în sfârșit să îi înțeleagă.

Oricât de excepțional, traseul biografic al lui Jane Fonda, o vedetă pentru care activismul nu a fost doar de fațadă, oglindesc, în fond, schimbările istorice, politice și de mentalități ale ultimelor decenii. Și de aceea este cu atât mai relevant și captivant.

 

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.