Jane Fonda, simbolul unei epoci
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-fonda-o-biografie/

CRONICĂ DE FILM După ce în 2017 a realizat un film despre legendarul Steven Spielberg, regizoarea americană Susan Lucy a revenit în 2018 cu un nou documentar de televiziune biografic reuşit, despre celebra actriţă Jane Fonda, intitulat „Jane Fonda in Five Acts”, disponibil pe HBO şi pe platforma HBO GO.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 ianuarie 2019

Viețile starurilor au fost întotdeauna o sursă ofertantă de biografii cinematografice, deopotrivă în ficțiune și documentar. Ne interesează să aflăm mai multe despre destinele presupus excepționale ale oamenilor deveniți celebri în întreaga lume. Ne face plăcere să aruncăm un ochi în astfel de biografii ieșit din comun, aproape mereu spectaculoase, în contrast cu viețile noastre aparent banale.

„Jane Fonda in Five Acts” (2018) este un documentar de televiziune, de puțin peste două ore, care se vrea un portret cât mai complex al lui Jane Fonda, pe măsura personalității acestei vedete incontestabile a cinematografiei internaționale, în special a celei americane, încă de la debutul său din anii `60, dar și a diferitelor mișcări activiste – politice sau feministe.

După cum sugerează chiar titlul, Susan Lucy împarte biografia protagonistei sale în cinci etape, cinci acte, care dau claritate și coerență unei vieți care a fost, altfel, destul de zbuciumată, reflectând indirect diferitele epoci pe care le-a traversat, fiecare cu ideile sale dominante.

Iar ghid în această incursiune care se întinde pe mai multe decenii, de la copilăria ca fiică a unui tată dificil, cunoscutul actor Henry Fonda, și a unei mame tot mai bolnave psihic și până în prezent, trecând prin câteva căsnicii eșuate și o perioadă de activism, este însăși actrița, printr-o serie de interviuri pe care Susan Lucy i le-a luat. Interviuri în care Jane Fonda vorbește deschis despre momentele esențiale ale parcursului său.

La asta se adaugă, bineînțeles, un carusel de imagini de arhivă, din cele mai cunoscute filme ale sale (care i-au adus faimă mondială și mai multe nominalizări și premii Oscar) și din apariții publice vechi, precum și câteva fragmente din interviuri cu oamenii importanți din viața sa – foști soți, copii, prieteni sau cunoscuți.

Modul aproape terapeutic în care Jane Fonda își rememorează trecutul este scheletul acestui documentar al cărui montaj ingenios reflectă felul în care s-au influențat reciproc viața personală, de la legătura cu părinții, în special cu tatăl, și până la relațiile cu diferiții soți (regizorul francez Roger Vadim, activistul politic și scriitorul Tom Hayden și magnatul Ted Turner), și cariera, atât cea din cinematografie, cât și cea din zona de implicare politică și socială.

Rezultă un portret emoționant și extrem de uman, și asta pentru că slăbiciunile și erorile recunoscute se completează cu deciziile curajoase, reflexe ale unei inteligențe mereu atente la lumea din jur, din dorința – mărturisită – de a un sens existenței.

Puternic simbolic – iar regizoarea Susan Lucy marchează subtil asta – este traseul pe care Jane Fonda l-a urmat de la o tânără care încearcă să iasă de sub influența tatălui, care interpretează la început aproape numai roluri de naivă frumoasă și care se îndrăgostește de un regizor-star din Franța atras de vedete în devenire și până la o femeie cât mai puțin dependentă de bărbații din viața ei, cu o consțiință civică tot mai puternică.

O activistă împotriva războiului din Vietnam, într-atât de vehementă încât a intrat în conflict cu autoritățile, și o actriță care alege să joace în filme cu o mai mare miză artistică și politică, filme care discută realitățile americane dure.

Iar faptul că în partea a doua a vieții, după o tinerețe de implicare în favoarea diferitelor cauze, alege să trăiască o perioadă de câțiva ani alături de un magnat excentric, cu o existență complet diferită de a ei, este doar unul din paradoxurile unei astfel de personalități. O personalitate care pare a-și trăi bătrânețea, pe care aspectul fizic nu o reflectă, cu seninătate și mai ales cu împăcare, inclusiv cu părinții dispăruți de mult, pe care a ajuns în sfârșit să îi înțeleagă.

Oricât de excepțional, traseul biografic al lui Jane Fonda, o vedetă pentru care activismul nu a fost doar de fațadă, oglindesc, în fond, schimbările istorice, politice și de mentalități ale ultimelor decenii. Și de aceea este cu atât mai relevant și captivant.

 

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.