JAZZ™ – 3 zile de jazz, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-3-zile-de-jazz-la-timisoara/

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

Marcus Miller, compozitor, producator şi multi-instumentalist, Marcus Miller este o legenda vie. Artistul este castigator a numeroase premii GRAMMY, ca producator, pentru nume precum: Miles Davis, Luther Vandross, David Sanborn, Bob James, Chaka Khan şi Wayne Shorter. Laureat pentru doua albume proprii la categoriile Best R&B şi Best Contemporary Jazz Album, Marcus Miller va urca pe scena JAZZ™, impreuna cu Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato şi Mino Cinelu, in data de 3 iulie 2015, de la ora 22:30, in premiera in Romania.

Prince, legenda pop-rock care a facut sold-out la Arena O2 din Londra de 21 de ori, prezinta cel mai recent proiect muzical produs: Liv Warfield si NPG Hornz (secţiunea de suflatori a uneia dintre cele mai bune trupe formate de Prince). Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz va aduce pe scena Jazz TM mult jazz, soul şi R&B intr-un ritm ameţitor. Concertul va avea loc in data de 4, iulie de la ora 22:30, de asemenea in premiera pentru Romania.

Castigatoare a patru premii GRAMMY, DIANNE REEVES vine la Timisoara cu cel mai recent material discografic, Beautiful Life, conceput atat pentru fanii jazzului, cat si pentru publicul larg. Una dintre cele mai puternice voci ale tuturor timpurilor, dupa cum spune Wynton Marsalis, va urca pe scena JAZZin data de 5 iulie de la ora 22:30 alaturi de Peter, Romero Lubambo, Reginald Veal si Terreon Gully.

Aufgang inseamna jazz, improvizaţie, muzica electronica sau clasica, pian melodic combinat cu trance şi energia hardcore-ului, muzica abstracta cu influenţe orientale, sunete ce se adreseaza atat clubberilor, cat şi ascultatorilor ce prefera muzica clasica. Aufgang vor deschide pentru capul de afiş al primei seri de JAZZ™, in data de 3 iulie 2015.

Guillaume Perret + The Electric Epic reprezinta o adevarata gura de aer proaspat pentru scena mondiala de jazz. Guillaume creeaza un amalgam inovator de jazz contemporan, funk si metal. O muzica hibrida, fermecatoare, ce starneste senzatii si lasa imaginatia sa zboare libera. Cei care au apreciat concertul lui Ilhan Ersahin alaturi de Istanbul Sessions din cadrul JAZZ™ 2013 vor fi incantati de prestatia quartetului condus de Guillaume Perret in data de 5 iulie 2015 in deschiderea concertului Diannei Reeves.

The Ruff Pack reprezinta o compozitie proaspata si revigoranta incadrata intre hip hop si jazz. Combinand natura improvizationala si complexa a jazz-ului cu “groove”-ul rustic si energia frenetica a hip hop-ului, TRP se prezinta sub forma unui trio clasic de jazz. La Timisoara, pe scena JAZZ™ 2015, vor prezenta hip hop sub forma de jazz in data 4 iulie 2015 de la ora 21:00.

Artistii romani prezenti la eveniment sunt Brum trupa nominalizata la Best Electro, la prima editie a Premiilor Revistei Sunete, care va urca pe scena in data de 3 iulie 2015, la ora 20, ANA-CRISTINA LEONTE QUINTET – un proiect care aduce impreuna cinci nume sonore ale jazzului romanesc Acest proiect aduce împreună cinci dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc. Deși membrii acestui cvintet reprezintă noua generație, au întreprins până în prezent o intensă activitate concertistică în diverse alte conjuncturi muzicale, aducând în acest proiect, pe langă o mare experiență scenică și o serie de influențe personale care îi definește ca muzicieni.

În această formulă ei explorează noi sfere ale jazzului, unde nuanțe moderne combinate cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de free, rezultă în compoziții originale cu un sound special, adeseori sensibil, echilibrat pe coordonatele nou-tradițional, aranjament-improvizație spontană, simplitate-complexitate. Piesele din repetoriul grupului se regăsesc conceptual grupate sub numele albumului Secret lover.

Ele povestesc într-un mod romantic și ilustrează diferitele fațete ale iubirii în multitudinea de forme în care poate fi surprinsă, oglindind în mare parte viziunile personale ale vocalistei Ana-Cristina.(Ana-Cristina Leonte – voce, Albert Tajti – pian, Alex Munte – saxofon, Michael Acker – double bass, Tavi Scurtu – baterie), la JAZZ™ in data de 4 iulie 2015, ora 20 si Exit Oz – un proiect de jazz contemporan creat la Timişoara de Alexandru Iovan, prezent pe scena festivalului in data de 5 iulie, de la ora 20.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.