Jazz românesc, pe scena Gărâna Jazz Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-romanesc-pe-scena-garana-jazz-festival-2018/

Între 12 şi 15 iulie, Munţii Semenic găzduiesc Gărâna Jazz Festival 22 – unul dintre cele mai cunoscute şi iubite festivaluri de jazz din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2018

Festivalul anunță 3 scene de concerte live și peste 80 de artiști din întreaga lume, care vor delecta publicul cu jazz american și european, world music, fusion, son cubano – toate elementele unui retreat muzical în natură.

Artiștii români vor fi prezenți la ediția de anul acesta pe toate cele trei scene ale festivalului – scena principală (Poiana Lupului), Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din Văliug. Muzicienilor deja anunțați, Mircea Tiberian (cu proiectul La Classe operaia va in Paradiso), Elena Mîndru (cu Finnection feat. Adam Bałdych), Horea Crișovan și Teodor Pop, li se alătură alte nume cu rezonanță în jazzul românesc.

Mircea Tiberian

Pe scena din Poiana Lupului, sâmbătă, 14 iulie, în cadrul proiectului Puba Jazz Connection, se vor întîlni, după mult timp într-un concert public, două personalități de marcă ale jazzului românesc – bateristul Puba Hromadka și pianistul Paul Weiner. Ambii muzicieni timișoreni s-au stabilit în Germania, înainte de căderea comunismului, dar au continuat să rămână repere valoroase în conștiința publicului român de jazz. Întâlnirea lor muzicală va constitui un eveniment notabil pentru scena de jazz românească. Au ca invitați în concertul lor pe contrabasistul german Johannes Schädlich, pe saxofonistul român Nicolas Simion și pe trompetistul polonez Piotr Wojtasik.

La Hanul La Răscruce, vineri, 13 iulie, Emil Bîzgă Quartet va prezenta proiectul său internațional “Gypsy Blues”, în compania lui Steve Sinko la pian, Ioan Baranga la bass și Claudiu Purcărin la baterie. Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști ai ultimelor decenii. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale, având o voce distinctă în jazzul modern. A cântat cu muzicieni ca Ray Charles, Jimmy Cobb, Paquito D’Rivera, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson sau Chris Sullivan.

Raul Kusak continuă proiectul său muzical început acum doi ani pe scena festivalului din Biserica Catolică din Văliug, sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11. “Sounds From Church – Văliug” este un proiect muzical care se desfășoară o dată pe an, într-o singură zi, în același loc, la aceeași oră. Raul Kusak este considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români. Prezența sa scenică dinamică, talentul improvizatoric și sensibilitatea artistică vor constitui calitățile unui performance de neratat.

Concertele vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene urmează să fie anunțat după definitivarea line-up-ului. Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna Jazz Festival sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate pe www.garana-jazz.ro/bilete/, www.bilete.ro, www.eventbook.ro sau www.eventim.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival

06
/12
/15

Portofoliul seriei de concerte JAZZAJ la ARCUB se completează sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 20:00, cu prestația muzicianului considerat de critici „cel mai valoros baterist de jazz al momentului”, Tudor Zaharescu. Jazzman-ul vine la ARCUB Batişte alături de o parte din colaboratorii săi pentru concertul Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project.

06
/12
/15

,,Suflet vagabond” este o poveste neterminată despre viața celor mereu pe drum – imaginată de o actriță și un muzician: Simona Măicănescu și Alex Simu. Ideea acestui spectacol s-a născut în 2014 pe scena celei de-a 15 ediții a Festivalului Cultural European din Alger, când cei doi artiști s-au hotărât să construiască împreună o poveste, a lor și a altor mii de oameni: povestea celor care călătoresc, umblă, aleargă întruna pentru că nu știu altfel să asculte lumea de azi.  

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Strauss Festival Orchestra Vienna răspândeşte, de Sărbători, fascinația Vienei Imperiale în toată România de-a lungul unui amplu turneu național, în care va susține 11 concerte în 9 orașe. La Bucureşti, concertul poate fi văzut pe 19 decembrie, la Sala Palatului.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.