Tina Turner, 76
https://www.ziarulmetropolis.ro/tina-turner-76/

„Asta vreau în rai… cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. “Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor”, conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2015

Anna Mae Bullock (Tina Turner) s-a născut la 26 noiembrie 1939, în orășelul Nut Bush din statul american Tennessee, într-o familie de fermieri.

Revistele, muzica și filmele ce ajungeau în Nut Bush au făcut-o pe Anna să viseze încă de la o vârstă fragedă la o viață de vedetă. Când a împlinit 17 ani, sora sa, Allinea dus-o la unul dintre cele mai cunoscute localuri din St Louis, Club Manhattan, unde, în acea seară, invitați erau the Kings of Rhythm.

Solistul trupei era Ike Turner, care-i va deveni în scurt timp soţ. La 20 de ani, Anna devine Tina Turner şi principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm,  înregistrând alături de Ike piesa ”A Fool In Love”, ajuns hit în topurile din SUA.

Trupa este invitată să cânte în deschiderea noului turneu al celor de la Rolling Stones.

La 34 de ani, Tina primește un rol în filmul ”Tommy”, apoi divorţează de Ike. În vara anului 1981 susâine trei showuri la Hotel Ritz , unde este remarcată de Rod Stewart, care o invită să cânte alături de el piesa ”Hot Legs”.

Odată cu această piesă, cariera acesteia se relansează, iar Tina Turner devine şi un star al anilor 80, după ce fusese unul dintre artiştii de top ai anilor 60. Cântă din nou în deschiderea celor de la Rolling Stones, iar alături de Mick Jagger interpretează piesa ”Honky Tonk Woman”.

În decembrie 1983 melodia “Let’s stay together” se afla pe locul 5 in topul britanic. Urmează single-urile ”What’s Love Got To Do With It?” şi ”Private Dancer” (lbumul ”Private Dancer” se va vinde în peste 10 milioane exemplare).

Tina este solicitată de regizorul australian George Miller pentru a juca în în cea de-a treia serie a filmului ”Mad Max. În aceeași zi,  noul ei single, ”What’s Love Got To Do With It?” ajunge pe locul 1 în topuri.

În 1985 câștigă două trofee la Galele Premiilor Muzicale Americane, an în care va mai primi trei premii extrem de importante: Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă pop (”What’s Love Got To Do With It?”), Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă rock (”Better Be Good To Me”) și Premiul pentru cea mai bună înregistrare (”What’s Love Got To Do With It?”).

În 1986 îi apare  cartea autobiografică ”Eu, Tina”, ce avea să devină subiectul unui film de succes . Trei ani mai tâtziu lansează un nou album, cel de-al treilea, considerat un succes la scurt timp de la apariție, pe care sunt incluse hiturile ”Simply the Best”, ”I Don’t Wanna Lose You” și ”Steamy Windows”. În septembrie 1991, apare prima compilație cu cele mai mari hituri ale sale, ”Simply the Best”, ce ajunge pe primul loc la vânzări în 12 țări.

Asta vreau în rai… cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii. – Tina Turner

În 1993, apare un nou single, ”I Don’t Wanna Fight”, ce îi aduce două nominalizări la premiile Grammy și poziții fruntașe în clasamentele din toată lumea. Tot în același an apare și filmul biografic de mare succes ”What’s Love Got To Do With It?”, nominalizat la premiile Oscar. În 1994, Tina se mută în Elveția și decide că are nevoie de un an de pauză. Un an mai târziu revine pe scenă cu hitul ”Goldeneye”, scris de Bono și The Edge, de la U2.

La sfârșitul anilor ’90, va lansat multe duete de mare succes, cu Eros Ramazotti, ”Cose Della Vita / Can’t stop thinking of you”, cu Sting și cu Antonio Banderas, iar în concerte va face duete memorabile cu altă mare artistă — Cher.

În 1999, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Tina e declarată vedeta cu cele mai sexy picioare, devansând-o pe top-modelul Cindy Crawford. Cincisprezece ani mai târziu, Tina începe un turneu în Statele Unite și în Canada. Albumul său, “All the Best”, care i-a adus un Disc de aur.

Se va reîntoarce pe scenă în 2008, la vârsta 68 de ani, unde cântă alături de Beyoncé la ediția cu numărul 50 a Annual Grammy Awards. Tot atunci efectuează un grandios turneu în America de Nord și în Europa.

(sursa: wikipedia, agerpres.ro)

Foto: Tina Turner – facebook

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.