Joe Dassin, Vivien Leigh, Tilda Swinton – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-vivien-leigh-tilda-swinton-5-noiembrie/

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n’existais pas”, “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L’Été Indien”

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2015

Joe Dassin (pe numele său real Joseph Ira Dassin) s-a născut la New York la 5 noiembrie 1938. Tatăl său îşi dorea o carieră în industria cinematografică, iar mama sa, de origine maghiară, era violonistă. În 1940, familia se mută în Los Angeles, iar în 1950, la Paris.

Părinţii lui Joe divorţează în cele din urmă, iar Joe se înscrie la Universitatea din Michigan, unde studiază medicina şi antropologia. Nu va efectua serviciul militar din cauza problemelor cu inima.

În 1963 o întâlneşte pe Marysse, cu care se va căsători. La insistenţele lui Marysse, Dassin înregistrează un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa în industria muzicală. Suferă un preinfarct, care îl  imobilizează pentru o lună. La sfatul soţiei lui Henri Salvador, îmbraca un costum alb, care din acea clipă devine ţinuta sa oficială de scenă.

În 1973, Marysse naşte prematur, iar copilul moare cinci zile mai târziu. Joe intră în depresie, dar este salvat de proiectele sale muzicale. Suferă un nou atac de cord în 1969, după care lansează “Aux Champs-Elysées”, cântec care îl face cunoscut în întreaga Europă. În 1976 apare “Et si tu n’existais pas” cu vânzări de peste 20 de milioane de discuri.

La începutul lui 1980, anul morţii sale, Joe Dassin suferă un infarct şi este fi internat la Spitalul din Neuilly. Apoi, la Los Angeles, este marcat de un alt atac de inimă, pentru ca pe 20 august o ultimă criză cardiacă să îi aducă sfârşitul la nici 42 de ani.

Tot într-o zi de 5 noiembrie:

1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

S-au născut:

1880: Mihail Sadoveanu, scriitor român (d. 1961)

1913: Vivien Leigh, actriță engleză (d. 1967)

1938: Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)

1941: Art Garfunkel, cântăreț american

1943: Sam Shepard, dramaturg american

1959: Bryan Adams, muzician rock canadian

1960: Tilda Swinton, actriță scoțiană

1963: Tatum O’Neal, actriță americană

S-au stins din viaţă:

2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)

2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)

Foto: Joe Dassin, Vivien Leigh,  Tilda Swinton – cinemagia, wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.