Johnny Cash, Ion Agârbiceanu & Anthony Perkins
https://www.ziarulmetropolis.ro/johnny-cash-ion-agarbiceanu-anthony-perkins-12-septembrie/

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul şi şansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2017

Zece lucruri mai puţin ştiute despre Johnny Cash, cântăreţul care a vândut în cei aproape 50 de ani ai carierei sale peste 90 de milioane de albume:

1. Cash nu a cântat niciodată purtând altă culoare decât negru!

2. Vecinul de casă al lui Cash era nimeni altul decât supervedeta anilor ’60 si ’70, Roy Orbison. Cei doi s-au înţeles bine şi au colaborat deseori cu uşurinţă în cei 20 de ani cât au fost vecini în Tennessee.

3. Johnny Cash se temea foarte mult de şerpi.

4. Imaginea puşcăriaşilor şi a clasei defavorizate americane nu era doar marketing. Cash a rămas cu sechele fizice după ce şi-a rupt un deget de la picior încercând să rupă uşa de la celula în care se afla. Întâmplarea a avut loc în timpul detenţiei sale in Starkville, unul din cele 7 momente în care vedeta s-a aflat în inchisoare.

5. Johnny era un adevărat scandalagiu, iar echipa care se afla pe drum cu el nu făcea diferenţa. In anii ’50, vedeta a cumpărat 500 de pui de găina şi a eliberat 100 dintre ei în hotelul în care stătea. Cu altă ocazie, echipajul lui Cash a aruncat petarde în toaletă, distrugând întregul sistem sanitar al hotelului. Celebră este si… înjunghierea unei reproduceri a Mona Lisei, dintr-un hotel, pentru ca “nu se ridica la aşteptările” cântăreţului.

6. Cash este prima persoană dată în judecată în SUA pentru că ar fi încercat să incendieze o pădure! Aflat in padure singur, unde se retrăgea deseori, vedeta a incendiat, accidental, un copac, iar de acolo până la un adevarat dezastru a fost un singur pas. În incendiu au murit toţi condorii aflaţi într-un refugiu. La tribunal, vedeta a replicat tăios: “Nu îmi pasă de păsările voastre galbene!”

7. În 1984, artistul a considerat că era neglijat de casa de discuri. Drept urmare a înregistrat un album Chicken in Black, care avea, ca single, un cântec în care Cash suferea transplantul creierului de la o găină.

8. Într-o zi, Johnny Cash a fost atacat de un struţ din propria fermă. În urma atacului, Cântăreţul s-a ales cu o hemaragie internă gravă şi cinci coaste fisurate!

9. Faimoasa cicatrice de pe chipul lui Johnny vine din perioada în care acesta era militar in Air Force. Vedetei i-a fost îndepăratat atunci un chist de pe faţă de un chirurg mai puţin priceput.

10. Bănuiţi cum a apărut una dintre cele mai iubite piese ale sale, I Walk the Line? Simplu, din pasiunea lui Johnny Cash pentru o melodie tradiţională germană. Ascultând-o pe reverse, artistul a descoperit o nouă şi minunată linie melodică, adică I Walk the Line.

Evenimente:

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon.

1789: Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului L’Ami du peuple.

1919: Decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.

1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.

1920: La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se folosește pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele Olympic rings with white rims.svg.

1940: În peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice.

1953: John Fitzgerald Kennedy se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island.

1958: Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume.

S-au născut:

1882: Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963)

1888: Maurice Chevalier, actor și șansonetist francez (d. 1972)

1913: Jesse Owens, atlet american de culoare supranumit torpila umană (d. 1980)

1921: Stanislav Lem, scriitor polonez (d. 2006)

1940: Linda Gray, actriță americană

johnny cash

1944: Barry White, cântăreț-compozitor și producător american (d. 2003)

1973: Paul Walker, director si actor (d. 2013)

S-au stins din viaţă:

1764: Jean-Philippe Rameau, compozitor francez (n. 1683)

1919: Leonid Andreev, dramaturg, nuvelist și fotograf rus (n. 1871)

1981: Eugenio Montale, poet și jurnalist, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 1975 (n. 1896)

1992: Anthony Perkins, actor american (n. 1932)

1995: Jeremy Brett, actor englez (n. 1933)

2003: Johnny Cash, cântăreț-compozitor american, chitarist și actor (The Highwaymen) (n. 1932)

Foto: Johnny Cash, Ion Agârbiceanu, Anthony Perkins – cinemagia, wikipedia

06
/12
/15

Portofoliul seriei de concerte JAZZAJ la ARCUB se completează sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 20:00, cu prestația muzicianului considerat de critici „cel mai valoros baterist de jazz al momentului”, Tudor Zaharescu. Jazzman-ul vine la ARCUB Batişte alături de o parte din colaboratorii săi pentru concertul Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project.

06
/12
/15

,,Suflet vagabond” este o poveste neterminată despre viața celor mereu pe drum – imaginată de o actriță și un muzician: Simona Măicănescu și Alex Simu. Ideea acestui spectacol s-a născut în 2014 pe scena celei de-a 15 ediții a Festivalului Cultural European din Alger, când cei doi artiști s-au hotărât să construiască împreună o poveste, a lor și a altor mii de oameni: povestea celor care călătoresc, umblă, aleargă întruna pentru că nu știu altfel să asculte lumea de azi.  

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Strauss Festival Orchestra Vienna răspândeşte, de Sărbători, fascinația Vienei Imperiale în toată România de-a lungul unui amplu turneu național, în care va susține 11 concerte în 9 orașe. La Bucureşti, concertul poate fi văzut pe 19 decembrie, la Sala Palatului.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.