Jose Carreras va cânta la Bucureşti sub bagheta propriului nepot
https://www.ziarulmetropolis.ro/jose-carreras-va-canta-la-bucuresti-sub-bagheta-propriului-nepot/

Tenorul Jose Carreras va concerta la Bucureşti, la complexul Romexpo, pe 15 decembrie, alături de Orchestra Naţională Radio, care va fi dirijată de propriul nepot, David Gimenéz Carreras.

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2013

Tenorul Jose Carreras va concerta la Bucureşti, la complexul Romexpo, pe 15 decembrie, alături de Orchestra Naţională Radio, care va fi dirijată de propriul nepot, David Gimenéz Carreras.

David Gimenéz Carreras este, de altfel, în prezent, principalul dirijor al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti. Născut în Barcelona, într-o familie în care strălucea numele unchiului său Jose Carreras, nepotul celebrului tenor şi-a făcut studiile muzicale în oraşul natal, apoi la Viena şi Londra.

David Gimenéz a studiat la început pianul, dar, în cele din urmă, s-a decis să se dedice cu totul carierei de dirijor. Celebrul dirijor a moştenit de la unchiul său atât asemănarea fizică, cât şi talentul.

Gimenéz recunoaşte că faptul că este nepotul lui Jose Carreras a constituit la începutul carierei un avantaj, însă, pe măsură ce au trecut anii, doar talentul, dedicaţia şi profesionalismul au contribuit la dezvoltarea şi la desăvârşirea sa.

Orchestra Naţională Radio şi Jose Carreras

„Pentru mine a fost fantastic, oricine şi-ar dori să aibă o asemenea experienţă încă din copilărie, înconjurat de celebrităţi, de marea muzică. Desigur, este dificil, faţă de cei din jur, să te impui ca nepot al lui Carreras, dar acest aspect m-a ajutat enorm la început – cred că fiecare tânăr, la primii paşi, a fost ajutat de cineva, nu a apărut «de nicăieri», dar sper că în timp am demonstrat că pot face lucruri bune, dezvoltându-mi permanent cariera”, a spus dirijorul, ale cărui modele sunt Herbert von Karajan şi Carlos Kleiber, considerând că este esenţială comunicarea cu publicul şi nu doar susţinerea unui concert reuşit.

David Gimenéz a dirijat peste 200 de orchestre în săli de renume, inclusiv Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra din Paris, Filarmonica din Japonia, Orchestra Simfonică din Chicago. Printre celebrităţile cu care a colaborat se numără Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Placido Domingo, Roberto Alagna, Agnes Baltsa, Kiri Te Kanawa, Juan Pons, Bryn Terfel şi, desigur, José Carreras – pe care îl însoţeşte constant în turnee.

Jose Carreras

Jose Carreras, în filmul „Romanza final”

Fanii care doresc să-i vadă pe cei doi membri ai familiei Carreras într-o excepţională gală de Crăciun trebuie să ştie că evenimentul va avea loc pe data de 15 decembrie, în Pavilionul Central de la Romexpo, notează Mediafax.

Orchestra Naţională Radio condusă de David Gimenéz şi Corul Academic Radio reprezintă garanţia unui show desăvârşit, în care publicul va putea asculta piese specifice sărbătorilor de iarnă precum „Ave Maria”, „White Christmas”, „Have Yourself a Merry Little Christmas”, dar şi arii din opere celebre.

Info:

Biletele au preţuri cuprinse între 150 de lei şi 650 de lei şi pot fi achiziţionate din magazinul Biletoo din Unirea Shopping Center, Sala Palatului, Librăriile Adevărul şi Eminescu, Magazinele Flanco, Muzica, Palatul Naţional al Copiilor, Magazinul Biletfan (staţia de Metrou Unirii 1).

Foto credit: Jose Carreras

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.