Josef Koudelka, legenda fotografiei, vine la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-legenda-fotografiei-vine-la-garantat-100/

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Josef Koudelka, omul care a surprins imaginile crunte ale invaziei sovietice din Praga anului 1968, cel care ani de zile a fost cunoscut drept „Fotograful Anonim” rememorează duminică noaptea, în emisiunea de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, momentele dramatice pe care le-a trăit, dar şi impactul pe care acestea l-au avut asupra vieţii şi carierei sale.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu s-a născut în 1938, în Moravia, în fosta Cehoslovacie. Din copilărie, visul lui era să devină fotograf. A cules şi a vândut fragi, pentru a-şi putea cumpăra primul aparat de fotografiat. A ajuns, însă, inginer de aeronave.

Dar pasiunea pentru fotografie a fost mult mai puternică, astfel că a abandonat totul la un moment dat, pentru a deveni fotograf profesionist.

În 1968, era la Praga. Tocmai se întorsese din România, cu o zi sau două în urmă. Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, în încercarea de a opri Primăvara de la Praga. Josef Koudelka a făcut peste 5000 de fotografii în acele zile. Imaginile au făcut înconjurul planetei.

Dacă s-ar fi ştiut cine era autorul lor, viaţa sa şi a familiei sale ar fi fost într-un real pericol. I s-a spus, aşadar, „Fotograful Anonim”. Târziu, după câţiva ani, după ce s-a refugiat în Anglia, Koudelka a putut să povestească public despre evenimentele crunte de la Praga. De atunci, cariera sa internaţională şi lucrările sale au devenit subiect de legendă.

Josef Koudelka si Catalin Stefanescu

Josef Koudelka, alături de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%

„Invitatul nostru e unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, un reper în istoria fotografiei. Acum a revenit în România, pentru a lansa albumul Invazie 68, care conţine fotografii din timpul ocupării capitalei cehoslovace de către trupele Pactului de la Varşovia”, explică realizatorul TVR conjunctura fericită datorită căreia Josef Koudelka calcă pragul studioului Garantat 100%.

Argumentele ce recomandă această ediţie sunt cu atât mai puternice cu cât celebrul fotograf a refuzat participarea la emisiuni de televiziune atât în Cehia, ţara sa de origine, cât şi la televiziuni importante, precum BBC. Vine, însă, duminică, 10 noiembrie, la TVR 1.

Info:

Emisiunea poate fi văzută şi la TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Foto credit: Garantat 100%, Josef Koudelka

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.