Josef Koudelka, legenda fotografiei, vine la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-legenda-fotografiei-vine-la-garantat-100/

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Josef Koudelka, omul care a surprins imaginile crunte ale invaziei sovietice din Praga anului 1968, cel care ani de zile a fost cunoscut drept „Fotograful Anonim” rememorează duminică noaptea, în emisiunea de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, momentele dramatice pe care le-a trăit, dar şi impactul pe care acestea l-au avut asupra vieţii şi carierei sale.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu s-a născut în 1938, în Moravia, în fosta Cehoslovacie. Din copilărie, visul lui era să devină fotograf. A cules şi a vândut fragi, pentru a-şi putea cumpăra primul aparat de fotografiat. A ajuns, însă, inginer de aeronave.

Dar pasiunea pentru fotografie a fost mult mai puternică, astfel că a abandonat totul la un moment dat, pentru a deveni fotograf profesionist.

În 1968, era la Praga. Tocmai se întorsese din România, cu o zi sau două în urmă. Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, în încercarea de a opri Primăvara de la Praga. Josef Koudelka a făcut peste 5000 de fotografii în acele zile. Imaginile au făcut înconjurul planetei.

Dacă s-ar fi ştiut cine era autorul lor, viaţa sa şi a familiei sale ar fi fost într-un real pericol. I s-a spus, aşadar, „Fotograful Anonim”. Târziu, după câţiva ani, după ce s-a refugiat în Anglia, Koudelka a putut să povestească public despre evenimentele crunte de la Praga. De atunci, cariera sa internaţională şi lucrările sale au devenit subiect de legendă.

Josef Koudelka si Catalin Stefanescu

Josef Koudelka, alături de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%

„Invitatul nostru e unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, un reper în istoria fotografiei. Acum a revenit în România, pentru a lansa albumul Invazie 68, care conţine fotografii din timpul ocupării capitalei cehoslovace de către trupele Pactului de la Varşovia”, explică realizatorul TVR conjunctura fericită datorită căreia Josef Koudelka calcă pragul studioului Garantat 100%.

Argumentele ce recomandă această ediţie sunt cu atât mai puternice cu cât celebrul fotograf a refuzat participarea la emisiuni de televiziune atât în Cehia, ţara sa de origine, cât şi la televiziuni importante, precum BBC. Vine, însă, duminică, 10 noiembrie, la TVR 1.

Info:

Emisiunea poate fi văzută şi la TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Foto credit: Garantat 100%, Josef Koudelka

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).