JOUEURS / JOACĂ-TE CU FOCUL! – un thriller amoros cu miză, din 17 mai în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/joueurs-joaca-te-cu-focul-un-thriller-amoros-cu-miza-din-17-mai-in-cinema/

După ce a fost proiectat în cadrul Festivalului Filmului Francez, filmul Joueurs/Joacă-te cu focul!, prezent în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes 2018, intră în cinematografele din România începând de  astăzi, 17 mai.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2019

Lungmetrajul de debut al tinerei regizoare franceze Marie Monge, Joueurs/Joacă-te cu focul! este un thriller despre pasiune vecină cu dependența.

Când Ella (Stacy Martin) îl întâlnește pe Abel (Tahar Rahim), viața ei se schimbă radical. În mrejele acestei iubiri enigmatice, tânăra descoperă Parisul subteran, cosmopolit, al jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Începută dintr-un pariu, relația lor se va transforma curând într-o pasiune devoratoare.

„M-au fascinat tot timpul jucătorii de poker, dualitatea și raportarea lor foarte intensă la viață, felul de a pune cărțile pe masă, de a se lăsa în voia norocului. Mi se părea în același timp nebunesc, dar și aventuros, intens. Aceștia sunt oameni cu enorm de multe resurse, sarcasm, inteligență, curiozitate, cu un fel de a fi cameleonic. În același timp vorbim despre oameni complet dezechilibrați și incapabili să ducă o viață normală, nemulțumiți de ei înșiși, dar foarte sensibili și profunzi. Acestea sunt motivele care au stat la baza deciziei mele de a face filmul.” spune regizoarea Marie Monge, care a fost în România zilele trecute la Festivalului Filmului Francez, unde participat la proiecțiile de la Timișoara și București, răspunzând întrebărilor publicului și jurnaliștilor.

Stacy Martin și Tahar Rahim, două tinere staruri ale cinematografiei franceze, sunt interpreții rolurilor principale din Joueurs/Joacă-te cu focul!. Lansată în controversatul Nymphomaniac al lui Lars von Trier, Stacy Martin interpretează cu ușurință roluri în franceză și engleză, jucând, printre altele, în Le Redoutable, de Michel Hazanavicius, sau în Vox Lux, de Brady Corbet.

Tahar Rahim a devenit cunoscut publicului larg prin rolul principal din filmul Un prophète, pentru care a primit un Premiu César în 2010.

În România, filmul va rula în următoarele cinematografe:

București: Băneasa Grand Cinema & More, Cine Grand Titan, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa

Bistrița: Centrul Cultural Dacia

Botoșani: Cine Grand Uvertura, Cinema Unirea

Brașov: Cinema One

Cluj: Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic

Constanța: Cityplex

Craiova: Cinema Modern

Focșani: Cinema Balada

Gura Humorului: Casa de Cultură

Mărășești: Casa de Cultură

Odobești: Casa de Cultură

Pitești: Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani

Sfântu Gheorghe: Cinema Arta by Cityplex

Joueurs/Joacă-te cu focul! este distribuit în România de Transilvania Film.

Foto: Joueurs – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.