Jules Verne – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/jules-verne-curiozitati-esentiale/

Se împlinesc, astăzi, 190 de ani de la naşterea scriitorului care a anticipat viitorul ştiinţei şi tehnologiei. Despre Jules Verne se spune că la vârsta de 12 ani s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2018

Considerat iniţiatorul literaturii SF, Jules Verne s-a născut într-o zi de 8 februarie (1828), la Nantes, în Franța, și a murit 77 de ani mai târziu, în urma unor complicaţii provocate de diabet.

„Singurătatea este o mare nenorocire, prieteni; trebuie să mă credeţi că poate distruge repede raţiunea.” – Jules Verne

În 1863, Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi, i-a publicat primul roman, „Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes a dus la semnarea unui contract de 20 de ani, pentru o serie de „Călătorii extraordinare”.

Această serie a cuprins 44 de romane science-fiction şi de aventură semnate de Jules Verne. Hetzel l-a ajutat pe scriitor să-şi îmbunătăţească lucrările, care până atunci au fost respinse de alţi editori pe motiv că „sunt prea ştiinţifice”.

Aventurile povestite de Jules Verne au fascinat cititorii din întreaga lume. De asemenea, operele sale au revoluţionat ştiinţa, deoarece a scris despre viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării.

Pentru meritele sale literare, în 1870, a primit rangul de Cavaler al Legiunii de Onoare.

Jules Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduşi autori, după Agatha Christie.

* * *

În vremea lui Jules Verne, călătoriile pe lună erau de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, scriitorul francez a surprins prin acuratețea cu care a descris procesul. În capodopera sa, „De la Pământ la Lună”, scrisă în 1865, Jules Verne utilizează calcule de o precizie care uimește și astăzi.

De asemenea, materialul din care este construită capsula care-i transportă pe oameni spre Lună este aluminiul, un material extrem de comun astăzi, dar extrem de rar la acea vreme. De altfel, procedeul modern de fabricare a aluminiului a fost pus la punct la 20 de ani după apariția romanului!

Mai mult, Jules Verne a prezis cu acuratețe locul în care se află Centrul Spațial Kennedy din Florida, cu o sută de ani înainte ca acesta să fie înființat…

Foto: Jules Verne – wikipedia

 

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

19
/01
/15

"Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim". - Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.