Julianne Moore, lăudată de Cronenberg / Maps to the Stars
https://www.ziarulmetropolis.ro/julianne-moore-laudata-de-cronenberg-maps-to-the-stars/

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2014

Julianne Moore, premiul pentru “Cea mai bună actriţă” la Cannes 2014, are rolul principal în cel mai recent lungmetraj al lui David Cronenberg, Maps to the Stars / Hărţi către stele.

Aceasta interpretează rolul Havanei Segrand, o starletă cam trecută de la Hollywood, a cărei carieră este în declin. Mama ei, Clarice, a fost o vedetă cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperată că s-ar putea să nu iasă niciodată din umbra mamei.

Julianne Moore a fost primul actor cooptat în proiectul Maps to the Stars, cu câţiva ani buni înainte de filmare. “Au fost de-ajuns două nume pentru a mă convinge pe loc să intru în acest proiect: David Cronenberg şi Bruce Wagner”, spune actriţa.

“Tot timpul mi-am dorit să lucrez cu David. Iar Bruce este atât de creativ în scris, cu o imaginaţie atât de bogată… Şi ştie cum să potrivească ridicolul cu sublimul. Ai momente de comedie la cel mai înalt nivel, pentru ca mai apoi totul derapează în noir, în dramatic.”Juliane Moore

Actriţa consideră că Maps to the Stars este o cronică despre cum ne trăim viaţa astăzi, dar totul refractat prin lentilele unei vedete. Portretul Havanei Segrand, din perspectiva actriţei care o interpretează, este un amalgam de persoane pe care Julianne Moore le-a cunoscut şi observat de-a lungul carierei.

“Havana e o tipă care trăieşte în lumea ei imaginară, izolată complet. E foarte supărată pe mama ei din cauză că, spune ea, a abuzat-o în copilărie. A trăit întotdeauna în umbra mamei, aşa că în mintea ei e un haos freudian”, spune Julianne.

După filmări, degizorul Cronenberg remarca la Julianne Moore un amănunt interesant: “Julie e atât de amuzantă, de pricepută şi de agilă: o dată ce a pătruns în pielea personajului nu mai e nevoie de prea multă îndrumare. Şi nu e chiar uşor pentru o actriţa să poată juca rolul unei actriţe. De fapt, mulţi actori chiar refuză să joace roluri de actori”.

Maps to the Stars a avut iniţial un fake working title

Pentru a nu atrage atenţia fanilor şi a păstra o cât mai mare discreţie asupra proiectului, echipa lui Cronenberg a lucrat într-o primă etapă cu un fake working title. Astfel, Maps to the Stars s-a numit iniţial Bailey’s Quest, aşa cum apare de la un anumit moment şi pe site-ul IMDb.

foto: Julianne Moore, Maps to the StarsDaniel McFadden, Caitlin Cronenberg

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.