Kazuo Ishiguro a luat NOBEL-ul pentru LITERATURĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/kazuo-ishiguro-a-luat-nobel-ul-pentru-literatura/

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta…” – Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ”pentru romanul său cu puternic impact emoţional”. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă”, conform formulării lui Alfred Nobel.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2017

Anul acesta, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură este Kazuo Ishiguro.

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în Nagasaki, Japonia, însă familia sa a emigrat în Marea Britanie pe când autorul avea cinci ani. La sfârşitul anului 1970, Ishiguro devenea absolvent al Universităţii din Kent, după care a urmat cursurile de scriere creativă la University of East Anglia.

Din acel moment, Kazuo a devenit un scriitor cu normă întreagă. Prima sa carte, “A Pale View of Hills,” a apărut în 1982. Atât acţiunea din primul roman, cât şi cea din al doilea, intitulat “An Artist of the Floating World,” publicat în 1986, are loc în Nagasaki la câţiva ani după Al Doilea Război Mondial.

Ca scriitor, sunt mai interesat de ce-şi spun oamenii că s-a întâmplat, decât de ce s-a întâmplat de fapt. – Kazuo Ishiguro

Anul trecut, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat cântăreţului Bob Dylan, pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane, iar în 2015 scriitoarei şi jurnalistei Svetlana Alexievich (Svetlana Aleksievici), „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”.

Premiului Nobel pentru Literatură este acordat pentru merit literar de durată, uneori însă scriitori importanţi nu l-au obţinut, deşi erau eligibili, controversele generate fiind inevitabile deoarece decernările literare sunt bazate pe opinii subiective.

Din 1901 până în anul 2016, Nobelul pentru Literatură a avut 125 de laureaţi, doi dintre aceștia, Boris Leonidovici Pasternak (1958) şi Jean-Paul Sartre (1964), refuzând prestigioasa distincţie.

Foto: Kazuo Ishiguro – facebook

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă. 

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.