Kiki și Bozo, un spectacol ca un joc despre plecarea definitivă de pe Pământ
https://www.ziarulmetropolis.ro/kiki-si-bozo-un-spectacol-ca-un-joc-despre-plecarea-definitiva-de-pe-pamant/

Spectacolul „Kiki şi Bozo” de Andreea Vălean, în regia lui Peter Kerek, va avea primele reprezentaţii în datele de 17 şi 26 octombrie la Teatrul Excelsior, Strada Academiei, nr 28.

Un articol de Judy Florescu|17 octombrie 2014

Peter Kerek, regizor: „Textul Kiki și Bozo de Andreea Vălean propus de Teatrul Excelsior a venit la timpul potrivit. Partea neobişnuită a acestei povești este că e o piesă scrisă pentru copii și adolescenți, cu tema morții, ceea ce mi se pare că este și punctul forte care sper să devină și punctul de atracție, pentru că moartea în percepția copiilor este cu totul diferită.”

Iuliana  Vîlsan, scenograf: ” Pentru mine, sursa de inspirație pentru montarea lui Peter a fost plecarea lui tata și modul în care nepoții lui s-au raportat la ea. Un nepot îl întreabă pe altul: «Cum adică a plecat bunicul, iar răspunsul unui copil de 3 ani la moartea bunicului a fost că și-a pus aripi și a plecat la cer. Aceasta a fost viziunea lor simplă asupra morții, apoi a început un joc în continuarea discuției plină de candoare,  ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Richard Bovnoczki, actor: „Copiii de la 5 ani încep să-și pună problema morții, se sperie sau se îngrijorează ca nu cumva să piardă pe cineva apropiat. Frica de moarte în această piesă – fetița fuge de moarte și bătrânul se duce să se întâlnească cu moartea – este prezentată într-un mod pe care copiii să-l primească, nu dramatic, nu tragic, ci de fapt magic.”

INFO

Kiki și Bozo

Text : Andreea Vălean

Regia: Peter Kerek

Distribuția:

Kiki – Ștefania Dumitru/Raluca Botez

Bozo – Richard Bovnoczki/Alexandru Mike Gheorghiu

Sufletul lui Bozo – Ion Bechet/Dan Clucinschi

 

Foto: Maria Ștefănescu



04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.