Kowalski, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Zagreb
https://www.ziarulmetropolis.ro/kowalski-cel-mai-bun-scurtmetraj-la-festivalul-de-la-zagreb/

„Kowalski”, de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 – 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru „15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime”.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2014

Scurtmetrajul „Kowalski” a fost prezentat anul acesta în secţiunea necompetitivă Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

Scenaristul şi regizorul Andrei Creţulescu deţine propria sa companie de producţie cinematografică, Kinosseur. Pentru postul HBO România a produs, printre altele serialul „În derivă” şi nouă documentare originale, printre care „Lumea văzută de Ion B.”, de Alexander Nanau, premiat cu Emmy.

A fost membru în juriile unor festivaluri şi director artistic al Bucharest International Film Festival. Din 2010, este membru al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film. Andrei Creţulescu a mai regizat „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (2014) şi „Bad Penny” (2013).

În competiţia principală a Festivalului de Film de la Zagreb – aflat anul acesta la 12-a ediţie – sunt incluşi regizori din lumea întreagă, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului „Blind dates”, de Levan Koguashvili (Georgia, 2013), în timp ce menţiuni speciale au primit „Difret”, de Zeresenay Berhane Mehari (Etiopia/ SUA, 2014), şi „Of horses and men”, de Benedikt Erlingsson (Islanda/ Norvegia/ Germania, 2013).

Foto: Kowalski – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.