Kusturica & Maradona, miercuri, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/kusturica-maradona-miercuri-la-tvr-1/

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Cotat drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar şi una dintre cele mai controversate figuri ale lumii sportului, Maradona este subiectul documentarului realizat de Emir Kusturica, producţie Spania-Franţa, 2008.

Maradona by Kusturica este un documentar despre viaţa jucătorului argentinian Diego Armando Maradona, regizat de regizorul sârb Emir Kusturica. Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

„Este primul documentar care tratează toate aspectele vieţii lui Maradona. Filmul arată cele trei feţe ale lui Maradona pe care le-am descoperit în timpul filmărilor: antrenorul de fotbal, cetaţeanul răzvrătit faţă de politica unilaterală a SUA faţă de anumiţi cetăţeni, precum şi latura sa de familist. Cei trei Diego vor apărea în finalul documentarului pe care l-am ales să fie filmat pe Aztec Stadium din Mexico, unde Maradona a marcat cel mai apreciat gol al său în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1986, în partida împotriva englezilor.”, povesteşte Emir Kusturica.Kusturica

A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină, iar în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din S.U.A., după ce a folosit efedrină.

Viaţa ca un spectacol

Hărţuit de-a lungul carierei de către ziarişti, Maradona a tras chiar cu o armă cu aer comprimat asupra reporterilor care îi invadaseră intimitatea. Părerea fostului său coechipier Jorge Valdano sintetizează părerile multora despre Maradona: „Este o persoană pe care mulţi ar vrea s-o depăşească, o figură controversată, iubită, urâtă, care a creat multă agitaţie, mai ales în Argentina… Insistenţa asupra vieţii sale personale este o greşeală. Maradona nu a avut rival pe teren, dar şi-a transformat viaţa personală într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă personală care nu ar trebui să se mai repete”.

Diego Armando Maradona s-a născut într-o familie săracă, a crescut într-o Argentină sfâşiată de criza economică ce a cunoscut apogeul în 2001, apoi de războiul cu Marea Britanie pentru posesiunea asupra insulelor Falkland, din 1982; de aici, şi vederile sale politice şi admiraţia sa neţărmurită pentru liderul Fidel Castro.

În documentarul Maradona by Kusturica mai apar: liderul cubanez Fidel Castro, interpretul Manu Chao, fostul preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, regizorul, actorul şi muzicianul Emir Kusturica, preşedintele Boliviei – Evo Morales.

Documentarul realizat de Emir Kusturica şi a cărui muzică este semnată de Manu Chao se difuzează la TVR 1 miercuri, 2 iulie, de la ora 22.10

Foto cu Maradona şi Kusturica – TVR

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.