La 145 de ani de la nașterea Reginei Maria, History prezintă documentarul „Maria – Inima României”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-145-de-ani-de-la-nasterea-reginei-maria-history-prezinta-documentarul-maria-inima-romaniei/

Pentru a marca 145 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai influenţi monarhi ai istoriei noastre, Regina Maria a României, HISTORY transmite documentarul istoric de succes „Maria – Inima României”, joi 29 octombrie, de la ora 20:00.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2020

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Fiul său, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniștii au ajuns la putere, în 1945, au șters-o din istorie.

Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Oferă șansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

În fiecare colț al țării, românii s-au reîndrăgostit de o eroină care s-a născut cu generații în urmă. Mulțumim HISTORY pentru numeroasele transmisiuni ale documentarului, precum și pentru cea din 29 octombrie. Ați ajutat la inspirarea atâtor români, în special tinerii, care abia o cunoșteau”, a declarat producător executiv al documentarului John Florescu.

29 octombrie 2020 este un moment istoric. România celebrează 145 de ani de la nașterea legendarei Regina Maria a României, cea care a pus România mare pe harta Europei după Primul Război Mondial, în 1919, alături de Regele Ferdinand și politicienii de la acea vreme. Alegerea televiziunii HISTORY de a transmite documentarul Maria – Inima României este cel mai bun mod de a creiona această mișcare istorică, mai ales în vremurile noastre care, așa cum, însăși Regina Maria spunea, indiferent cât de grea e viața, întotdeauna îți rămâne speranța”, a transmis producător asociat Dan Drăghicescu.

Din echipa de producție a documentarului mai fac parte Trevor Poots, care a semnat regia și scenariul, producătorul senior Viorel Chesaru , precum și editorul Mircea Lăcătuș. Filmul este narat de actorul Marcel Iureș. „Maria – Inima României” este o producție independentă Chainsaw Film Productions și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român.

Difuzat în 42 de țări, inclusiv pe HISTORY și HISTORY2, filmul „Maria – Inima României”, alături de filmul documentar „Regele care l-a trădat pe Hitler”, face parte din „Turneul Național Maria: Inima României”, un eveniment itinerant susținut de HISTORY ce a avut până acum loc în mai multe orașe din România, pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919.

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.