„La Gomera”, marele câștigător la Gala Premiilor Gopo 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-gomera-marele-castigator-la-gala-premiilor-gopo-2020/

Luni, 29 iunie, la Verde Stop Arena, a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. „La Gomera” este marele câştigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2020

Evenimentul, transmis live pe PRO TV PLUS și premiilegopo.ro, va putea fi văzut înregistrat miercuri, 1 iulie, ora 22:15, pe PRO CINEMA.

Amânată cu trei luni în contextul măsurilor de restricție, siguranță și prevenție adoptate de autorități în această primăvară, prima ediție a Galei Premiilor Gopo desfășurată în aer liber a reunit aproximativ 500 de invitați, actori și cineaști, profesioniști ai industriei cinematografice și jurnaliști, precum și vedete de televiziune. Actorul Alex Bogdan a fost pentru al cincilea an consecutiv amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, în timp ce vedeta PRO TV Amalia Enache a prezentat momentele speciale de pe covorul roșu.

Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Adina Pintilie, Dan Chişu, Dorina Lazăr, Adela Mărculescu, Daniela Nane, Magda Catone, Dorotheea Petre, George Ivașcu, Andreea Esca, Dan Bordeianu, Ana Ciontea, Mihai Călin, Diana Cavallioti, Adrian Păduraru, Alex Potocean, Andrei Crăciun, George Piștereanu, Aida Economu, Daniela Nane, Marius Manole, Cosmina Stratan, Șerban Pavlu, Ana Ularu, Ilona Brezoianu, István Téglás, Dana Rogoz și Pavel Bartoș sunt doar câțiva dintre invitații care au participat la Gala Premiilor Gopo.

Filmul „La Gomera”, scris și regizat de Corneliu Porumboiu și produs de Marcela Ursu și Patricia Poienaru (42 Km Film) și-a adjudecat 9 trofee din cele 13 nominalizări, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie – premiu oferit de Banca Transilvania, Cel mai bun scenariu – Premiu oferit de Dacin Sara, Cel mai bun montaj – Roxana Szel, Cea mai bună imagine – Tudor Mircea RSC, Cel mai bun actor într-un rol secundar – István Téglás, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Rodica Lazăr, Cel mai bun sunet – Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp și Christian Holm, Cele mai bune decoruri – Simona Pădurețu.

Premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, oferit de Aqua Carpatica, i-a revenit actriței Judith State pentru rolul Dana din filmul „Monștri.”.

Pentru rolul Vali din filmul „Arest”, Iulian Postelnicu a câștigat premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, oferit de Mercedes-Benz.

Premiul pentru Cele mai bune costume, oferit de Cellini, a fost adjudecat de Ana Ioneci și Claudia Bunea pentru filmul „Maria, Regina României”.

„Distanța dintre mine și mine” (regia Dana Bunescu, Mona Nicoară, produs de: Hi Film Productions, producători: Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Paroiu, Alexandru Solomon) a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar, oferit de Enel România.

„El iubește ochii mei” (regia Enxhi Rista, producător: Viktoria Janssen, Lisa Wischer, Enxhi Rista) a fost desemnat drept Cel mai bun scurtmetraj de documentar, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune a fost câștigat de „Havana Cuba” (regia Andrei Huțuleac).

Actrița Cătălina Mihai, protagonista filmului „Heidi” (regia Cătălin Mitulescu), a primit trofeul Tânără Speranță.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către „Dolor y gloria”/ „Durere și glorie”, regia: Pedro Almodóvar, distribuit de Independența Film.

Premiul Publicului acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2019, a fost anul acesta adjudecat de „Oh, Ramona!” (256.115 spectatori și încasări de 5.016.367 de lei) și „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori și încasări de 3.162.478 lei).

Momente memorabile pe covorul roșu, dar și în cadrul Galei, au fost prilejuite de prezența actorilor Adela Mărculescu, omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, oferit de Apa Nova, și Virgil Andriescu, omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Primăria Capitalei prin ARCUB. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate au fost acordate scriitorului Radu Cosașu și monteuzei Cristina Ionescu.

Momentele muzicale ale serii au fost susținute de Tomma Alistar și The Mono Jacks (Doru Trăscău și Andrei Zamfir.

CÂȘTIGĂTORI PREMIILE GOPO 2020

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

La Gomera – producători: Marcela Ursu, Patricia Poienaru | România, Franța, Germania, Suedia (42 Km Film)

CEA MAI BUNĂ REGIE – Premiu oferit de Banca Transilvania

Corneliu Porumboiu pentru filmul La Gomera

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL – Premiu oferit de Mercedes-Benz

Iulian Postelnicu pentru rolul Vali din filmul Arest.

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL – Premiu oferit de Aqua Carpatica

Judith State pentru rolul Dana din filmul Monștri.

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

István Téglás pentru rolul Claudiu din filmul La Gomera

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

Rodica Lazăr pentru rolul Magda din filmul La Gomera

CEL MAI BUN SCENARIU – Premiu oferit de Dacin Sara

Corneliu Porumboiu pentru filmul La Gomera

CEA MAI BUNĂ IMAGINE

Tudor Mircea RSC pentru filmul La Gomera

CEL MAI BUN MONTAJ

Roxana Szel pentru filmul La Gomera

CEL MAI BUN SUNET

Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp, Christian Holm pentru filmul La Gomera

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ

Pablo Pico pentru filmul Călătoria fantastică a Maronei

CELE MAI BUNE DECORURI

Simona Pădurețu pentru filmul La Gomera

CELE MAI BUNE COSTUME – Premiu oferit de Cellini

Ana Ioneci, Claudia Bunea pentru filmul Maria, Regina României

CEL MAI BUN MACHIAJ ȘI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ

Domnica Bodogan, Nastasia Mateiu, Clara Tudose pentru filmul Maria, Regina României

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT

Touch Me Not (r. Adina Pintilie)

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR – Premiu oferit de Primăria Capitalei, prin ARCUB

Distanța dintre mine și mine (r. Dana Bunescu, Mona Nicoară, produs de: Hi Film Productions, producători: Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Paroiu, Alexandru Solomon) România

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE FICȚIUNE

Havana Cuba (r. Andrei Huțuleac, producător: Tudor Giurgiu, Libra Film).

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DOCUMENTAR

El iubește ochii mei (r. Enxhi Rista, producător: Viktoria Janssen, Lisa Wischer, Enxhi Rista) U.N.A.T.C. I.L.Caragiale, Film University Babelsberg KONRAD WOLF, România – Germania

TÂNĂRĂ SPERANȚĂ

Cătălina Mihai pentru rolul Heidi din filmul Heidi

CEL MAI BUN FILM EUROPEAN

Dolor y gloria/ Durere și glorie, regia: Pedro Almodóvar | Spania (distribuitor: Independența Film)

Lista completă a cântigătorilor se poate vedea și aici.

Gala Premiilor Gopo a fost transmisă LIVE pe PRO TV PLUS și pe site-ul premiilegopo.ro, iar înregistrarea va fi difuzată pe PRO CINEMA, în data de 1 iulie, de la 22:15.

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană. Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara și Babel Communications, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB.

Sponsori principali: Apa Nova, Banca Transilvania, Cellini, Enel România, Mercedes Benz

Sponsori: Aqua Carpatica, IQOS, Ginissima

Parteneri: Stella Artois, Via Viticola Sarica Niculițel, Getts, Zemve, Dr. Hart, Sensiblu, Magnum Ruby, Verde Stop Arena, Cellini Art Society, Reniform, Aztec Inflatables.

Servicii profesionale: PwC

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media: Europa FM, A List Magazine, AaRC.ro, Adevărul, Revista BIZ, Cinemagia, Cinemap, Culturaladuba.ro, Films in Frame, Libertatea, IQads, Movienews.ro, OK! Magazine, Opt Motive, SMARK, The Institute, Liternet, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti.

Foto: Sorin Florea

 

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.