La Iaşi, Rigoletto beneficiazã de un nou tenor
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-iasi-rigoletto-beneficiaza-de-un-nou-tenor/

Din cauza îmbolnăvirii tenorului Marius Manea, rolul Ducelui de Mantua din spectacolul Rigoletto, de G. Verdi, va fi interpretat de noul solist al Operei ieşene – Florin Guzgă.   Spectacolul va avea loc duminică, 3 martie 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi. Dirijor: David Crescenzi. Regia îi aparţine lui […]

Un articol de Andrada Văsii|25 februarie 2013

Din cauza îmbolnăvirii tenorului Marius Manea, rolul Ducelui de Mantua din spectacolul Rigoletto, de G. Verdi, va fi interpretat de noul solist al Operei ieșene – Florin Guzgă.
 
Spectacolul va avea loc duminică, 3 martie 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Dirijor: David Crescenzi. Regia îi aparține lui Cristian Mihăilescu, iar scenografia este semnată de Viorica Perju.
 
Rigoletto “Este primul spectacol integral multimedia din România, în care partiturile artiștilor alternează cu proiecții de fotografie și de film. S-au făcut filmări special pentru acest spectacol, pentru a da o nouă dimensiune acțiunii. Proiecțiile de pe ecran nu sînt un pleonasm, nu repetă ceea ce se întîmplă pe scenă, ci duc o idee mai departe, merg la simbol, merg la esență. Însăși acțiunea din Rigoletto este un permanent balans între vis și realitate. Pe această dualitate este construit întregul spectacol” a dezvăluit regizorul Cristian Mihăilescu în 2009.
 
 
Florin Guzgă a făcut parte din corul O.N.R.I., fiind în prezent în an terminal la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice , din cadrul Universității George Enescu din Iași, la clasa prof. dr. Corneliu Solovăstru.
În 2009 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
 
Anul trecut a obținut Premiul al II-lea la Concursul Internațional „Vincenzo Bellini” în Caltanissetta, Italia, dar și Premiul special pentru tenori „Galliano Masini” în cadrul aceluiași concurs.
 
 

Din distribuția operei Rigoletto mai fac parte:

RIGOLETTO – OLEG IONESE
GILDA – LĂCRĂMIOARA MARIA HRUBARU ROATĂ
SPARAFUCILE – DAN POPESCU
MADDALENA – MARIA MACSIM NICOARĂ
GIOVANNA – BRÂNDUȘA MOȚOC

 
 
Premiera operei Rigoletto a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Veneția. Libretul este scris de Francesco Maria Piave, după piesa Regele se amuză a cunoscutului scriitor francez Victor Hugo. Personajele pline de viață și muzica însuflețită au făcut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicului de-a lungul timpului.

 

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.