„La moara cu noroc” VS „Orizont”, la Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moara-cu-noroc-vs-orizont-la-muzeul-taranului/

Bucureştenii sunt aşteptaţi luni 1 Februarie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea la o proiecţie eveniment cu cele două lungmetraje adaptate după nuvela lui Ioan Slavici, “Moara cu noroc”.Este vorba despre pelicula “La moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu, dar şi cel mai nou film regizat de Marian Crişan ,“Orizont”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2016

Evenimentul, organizat de ROVA FILM cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Filme dar și al Muzelui Țăranului Român, se va desfășura în prezența actorilor Ioana Bulcă și Constantin Codrescu (protagoniștii ecranizării din 1955) și Rodica Lazăr și András Hatházi (actorii din “Orizont”), dar și a regizorului Marian Crișan.

Intrarea la cele două proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

“Filmul “Orizont” al lui Marian Crișan e mai mult decît o performanță personală a autorului, e un nou început pentru cinematografia română însăși, pe una din cele două coordonate considerate tradițional prin excelență reprezentative: filmul istoric sau de epocă și ecranizările/adaptările din literatura clasică”, declară criticul de film Valerian Sava.

“Marian Crișan „schimbă totul”, atît față de proza din setul fondator al literaturii române, cît și față de filmul la rîndu-i întemeietor de școală, turnat de Victor Iliu sub titlul “La moara cu noroc”, începînd cu mutarea acțiunii în zilele noastre și terminînd cu finalul să-i zecem “antimioritic”: protagonistul nu așteaptă resemnat împlinirea soartei, ci îl ucide pe răufăcător. (…)

Iar dacă Marian Crișan e retroactiv un “challenger” redutabil al lui Victor Iliu, imagistica lui Oleg Mutu concurează eminențele unui Ovidiu Gologan, în timp ce András Hathási, Zsolt Bogdán, Rodica Lazăr și Valeriu Andriuță mă fac să retrăiesc emoțiile de acum exact șaizeci de ani, cînd asistam la filmările de lîngă Brașov, cu uluitoarea „schimbare la față” adusă în iconografia momentului de Constantin Codrescu, Geo Barton, Ioana Bulcă și Colea Răutu” mai spune Valerian Sava.

“Orizont” va avea premiera pe 12 Februarie în cinematografe.

Foto: La moara cu noroc, Orizont – colaj, facebook

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.