La moartea Stelei Popescu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-stelei-popescu/

Lumea artistică este în stare de şoc după moartea subita a actriţei Stela Popescu. „A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui”, a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veştii că Stela Popescu s-a stins din viaţă.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2017

Stela Popescu a fost un om de o mare generozitate”, a mai spus emoționat Florin Piersic, amintindu-și de cea care i-a fost întreaga viață o foarte bună prietenă și l-a susținut deseori.

Îmi vine greu să vorbesc despre Stela, care a fost o artistă unică, unică. A semănat numai cu ea, o artistă frumoasă, prezentabilă, inteligentă, cu multă inspirație, cu texte inspirate scrise de scriitori mari de umor, cu fundație de adevăr în textele astea. Aici este ceea ce-l face pe un artist de comedie mare — putere de a înțelege ceea ce spune, puterea de a descoperi ceea ce frământă sufletul omului și îl face să râdă. A face pe cineva să râdă este mult mai greu decât a-l face să plângă. – Dorel Vișan.

„Am auzit şi nu îmi vine să cred. Am crezut că este o glumă de prost gust… La vitalitatea ei… Doamne, vară de vară la Boema împreună… Nu ştiam că este bolnavă sau că s-a întâmplat ceva. O mare artistă!”, au fost primele cuvinte ale Margaretei Pâslaru.

Acum câteva zile, am stat de vorbă cu ea. De când o știu, ea tot timpul își păstra demnitatea nu arăta că o doare ceva. Mă injecta cu optimism, îmi dadea tonus, mă injecta cu bună dispoziție. Ce mare păcat. Eu am o vorba: ne strigă la catalog Doamne-Doamne. Probabil că, uneori, Doamne-Doamne e nedrept cu unii. De data asta, cred că a fost nedrept cu Stela. Dumnezeu să o odihnească!. – Ion Dichiseanu.

„Stela Popescu a fost, este și va fi una din cele mai mari actrițe ale României. Este o pierdere ireparabilă, pentru că puțini au avut un profesionalism de talia ei. A îmbrățișat toate genurile de teatru, teatru de revistă, unde a strălucit mai ales în perioada comunistă, prin textele pe care le spunea și cuplurile făcute de-a lungul timpului cu Ștefan Bănică, cu Alexandru Arșinel, dar mai ales pe textele regretatului soț, Maximilian. Făceau deliciul publicului și dădeau o urmă de speranță. În același timp, a făcut nenumărate filme, teatru numai de calitate, a lucrat cu majoritatea marilor artiști din România — un exemplu de mare profesionalism la care tinerii actori ar trebui să se uite cu admirație și sfințenie. Drum cu lumină!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca”

Prin moartea Stelei se lasă o cortina de intuneric peste teatrul romanesc. Generatii întregi am învățat de la ea să muncim, să fim disciplinați, să fim profesioniști. Îmi pare nespus de rău. Am pierdut o actriță extraordinară. Teatrul românesc e în doliu. – Virgil Ogășanu.

„Nu am lucrat niciodată cu ea, nici la film, nici la teatru. Ea a fost pe tronsonul varieté şi nu ne-am intersectat. Dar, fireşte, suntem puţini, ne ştim între noi. Chiar nu îmi vine să cred, pur şi simplu! Cum s-a stins aşa, parcă dintr-odată, pentru că era de o vioiciune şi tot timpul temperamentul ei a fost absolut de invidiat şi hazul şi umorul ei. A fost ca o flacără tot timpul. Pur şi simplu chiar poţi să spui că s-a stins, dat fiind că aşa a trăit, ca o flacără. Îmi pare rău” , a declarat Mircea Diaconu

Avea spectacol zilele astea. Nu ne vine a crede! Este o mare drama pentru toți cei care au iubit-o, dar pentru mine… vă dați seama. –  Alexandru Arsinel.

(Surse: Agerpres si Digi24)

Stela Popescu a murit joi după-amiază în locuința ei, la vârsta de 81 de ani. Actriţă de teatru, televiziune şi film, doamna teatrului românesc a tras cortina peste o carieră de 59 de ani. Potrivit reprezentanților ISU, citați de Realitatea TV, la ora 15:32 a fost primit un apel la 112 prin care se anunța că actrița Stela Popescu a fost găsită în curtea propriei case. Salvatorii au ajuns la fața locului după doar 8 minute, însă tot ce au putut să facă e să constate decesul. Stela Popescu va fi condusă duminică pe ultimul drum.

*

Trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu va fi depus vineri, în jurul orei prânzului, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde va rămâne până sâmbătă, când va fi dus la Capela Cernica. 

Foto: Stela Popescu –  Zoltan Lorencz

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.