La moartea Stelei Popescu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-stelei-popescu/

Lumea artistică este în stare de şoc după moartea subita a actriţei Stela Popescu. „A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui”, a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veştii că Stela Popescu s-a stins din viaţă.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2017

Stela Popescu a fost un om de o mare generozitate”, a mai spus emoționat Florin Piersic, amintindu-și de cea care i-a fost întreaga viață o foarte bună prietenă și l-a susținut deseori.

Îmi vine greu să vorbesc despre Stela, care a fost o artistă unică, unică. A semănat numai cu ea, o artistă frumoasă, prezentabilă, inteligentă, cu multă inspirație, cu texte inspirate scrise de scriitori mari de umor, cu fundație de adevăr în textele astea. Aici este ceea ce-l face pe un artist de comedie mare — putere de a înțelege ceea ce spune, puterea de a descoperi ceea ce frământă sufletul omului și îl face să râdă. A face pe cineva să râdă este mult mai greu decât a-l face să plângă. – Dorel Vișan.

„Am auzit şi nu îmi vine să cred. Am crezut că este o glumă de prost gust… La vitalitatea ei… Doamne, vară de vară la Boema împreună… Nu ştiam că este bolnavă sau că s-a întâmplat ceva. O mare artistă!”, au fost primele cuvinte ale Margaretei Pâslaru.

Acum câteva zile, am stat de vorbă cu ea. De când o știu, ea tot timpul își păstra demnitatea nu arăta că o doare ceva. Mă injecta cu optimism, îmi dadea tonus, mă injecta cu bună dispoziție. Ce mare păcat. Eu am o vorba: ne strigă la catalog Doamne-Doamne. Probabil că, uneori, Doamne-Doamne e nedrept cu unii. De data asta, cred că a fost nedrept cu Stela. Dumnezeu să o odihnească!. – Ion Dichiseanu.

„Stela Popescu a fost, este și va fi una din cele mai mari actrițe ale României. Este o pierdere ireparabilă, pentru că puțini au avut un profesionalism de talia ei. A îmbrățișat toate genurile de teatru, teatru de revistă, unde a strălucit mai ales în perioada comunistă, prin textele pe care le spunea și cuplurile făcute de-a lungul timpului cu Ștefan Bănică, cu Alexandru Arșinel, dar mai ales pe textele regretatului soț, Maximilian. Făceau deliciul publicului și dădeau o urmă de speranță. În același timp, a făcut nenumărate filme, teatru numai de calitate, a lucrat cu majoritatea marilor artiști din România — un exemplu de mare profesionalism la care tinerii actori ar trebui să se uite cu admirație și sfințenie. Drum cu lumină!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca”

Prin moartea Stelei se lasă o cortina de intuneric peste teatrul romanesc. Generatii întregi am învățat de la ea să muncim, să fim disciplinați, să fim profesioniști. Îmi pare nespus de rău. Am pierdut o actriță extraordinară. Teatrul românesc e în doliu. – Virgil Ogășanu.

„Nu am lucrat niciodată cu ea, nici la film, nici la teatru. Ea a fost pe tronsonul varieté şi nu ne-am intersectat. Dar, fireşte, suntem puţini, ne ştim între noi. Chiar nu îmi vine să cred, pur şi simplu! Cum s-a stins aşa, parcă dintr-odată, pentru că era de o vioiciune şi tot timpul temperamentul ei a fost absolut de invidiat şi hazul şi umorul ei. A fost ca o flacără tot timpul. Pur şi simplu chiar poţi să spui că s-a stins, dat fiind că aşa a trăit, ca o flacără. Îmi pare rău” , a declarat Mircea Diaconu

Avea spectacol zilele astea. Nu ne vine a crede! Este o mare drama pentru toți cei care au iubit-o, dar pentru mine… vă dați seama. –  Alexandru Arsinel.

(Surse: Agerpres si Digi24)

Stela Popescu a murit joi după-amiază în locuința ei, la vârsta de 81 de ani. Actriţă de teatru, televiziune şi film, doamna teatrului românesc a tras cortina peste o carieră de 59 de ani. Potrivit reprezentanților ISU, citați de Realitatea TV, la ora 15:32 a fost primit un apel la 112 prin care se anunța că actrița Stela Popescu a fost găsită în curtea propriei case. Salvatorii au ajuns la fața locului după doar 8 minute, însă tot ce au putut să facă e să constate decesul. Stela Popescu va fi condusă duminică pe ultimul drum.

*

Trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu va fi depus vineri, în jurul orei prânzului, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde va rămâne până sâmbătă, când va fi dus la Capela Cernica. 

Foto: Stela Popescu –  Zoltan Lorencz

 

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

17
/10
/14

Săptămâna aceasta au început filmările pentru COMOARA/THE TREASURE , un nou film în regia lui Corneliu Porumboiu. Acțiunea este centrată pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea lor de a descoperi o comoară. Scenariul îi aparține lui Corneliu Porumboiu.