La mulţi ani, Maia Morgenstern! ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-maia-morgenstern-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineaţă”.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2014

Maia Morgenstern a devenit cunoscută în întreaga lumea după apariţiile în “Balanţa” – premiul Felix pentru interpretare, al Academiei Europene de Film şi “Patimile lui Hristos”.

Pe Maia, care este şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat, o puteţi vedea în numeroase spectacole, la cele mai cunoscute teatre din Capitală, dintre care amintim: Astă seară: Lola Blau, Stele Rătăcitoare, Mic și al dracu’, Profesiunea doamnei Warren, Când Isadora dansa, Jocul regilor, Tangou final sau Yentl.

Video realizat de Oana Monica Nae

“Tata a fost cel care mi-a revelat «Tu vrei să fii actriţă şi nu ai curajul să spui!» Am terminat liceul în 1980, am picat în primul an, dar am intrat, ca figurant, în locul colegului meu de atunci, Radu Mihăileanu, regizorul cunoscut de acum. Am început, într-un spectacol în idiş, Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, jucam rolul lui Puck.”

Tot într-o zi de 1 mai:

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol.

1707: Anglia s–a unit cu Scoția sub numele de Marea Britanie.

1786: Premiera operei comice „Nunta lui Figaro” (4 acte) de W. A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul este de Lorenzo da Ponte, după piesa cu același titlu a lui Beaumarchais.

1899: Bayer introduce aspirina în Germania.

1921: A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București)

1941: Filmul lui Orson Welles, Cetățeanul Kane, are premiera la New York.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.

1994: Ayrton Senna moare în urma accidentului din MP al statului San Marino.

S-au născut:

1859: Alexandru Philippide, lingvist și filolog român, membru al Academiei Române (d. 1933)

1896: Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist și politician român, membru al Academiei Române (d. 1964)

1923: Joseph Heller, romancier american (d. 1999)

1923: Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator, caricaturist român (d. 1989)

maia mrogenstern

Ion Popescu Gopo şi omuleţul său

1962: Maia Morgenstern, actriță româncă de teatru și film

1969: Wes Anderson, regizor american.

S-au stins din viaţă:

1904: Antonín Dvořák, compozitor ceh (n. 1841)

1949: Gheorghe Petrașcu, pictor român (n. 1872)

1970: Paul Celan, poet german, de origine română (n. 1920)

1978: Aram Ilici Haciaturian, compozitor rus, de naționalitate armeană (n. 1903)

1994: Ayrton Senna, pilot brazilian de Formula 1 (n. 1960)

Foto cu Maia Morgenstern, Ion Popescu-Gopo şi Elvis Presley & Priscilla Beaulieu – wikipedia, cinemagia

Video pentru Maia Morgenstern / Oana Monica Nae

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.