La Sylphide, în coregrafia lui Johan Kobborg, a reprezentat un nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sylphide-in-coregrafia-lui-johan-kobborg-a-reprezentat-un-nou-inceput/

Unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, La Sylphide, a avut premiera naţională în 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|10 decembrie 2013

Unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, „La Sylphide“, a avut premiera naţională în 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti.

Evenimentul a deschis seria invitaţilor de talie mondială ai acestei stagiuni, instituţia aducând în faţa publicului din România nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucureşti în calitate de coregraf invitat, precum şi prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae. În 2014, spectacolul „La Sylphide va avea loc în 16 ianuarie, 12 februarie, 30 martie, 15 mai, 22 iunie.

„La Sylphide a intrat în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, un balet mult aşteptat în România, dar şi un spectacol-cheie în noua viziune artistică a instituţiei, o producţie care inaugurează o serie de spectacole importante, ce poartă semnătura unora dintre cei mai apreciaţi regizori, coregrafi, scenografi ai momentului la nivel mondial’’, a declarat Directorul General al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă.

„Mai mult, dincolo de însemnătatea sa artistică intrinsecă, La Sylphide reprezintă şi un nou început, o promisiune a nivelului la care instituţia doreşte să se poziţioneze de acum înainte. Rigoletto, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume, ce va avea premiera la Bucureşti în luna februarie 2014, este următorul pas în această direcţie’’.

Biletele au fost epuizate cu două săptămâni înainte de spectacol, iar în seara premierei s-au vândut 100 de bilete fără loc.

Coregraful Johan Kobborg – de la coregrafia spectacolului La Sylphide, la coordonarea baletului 

La evenimentul festiv de după premiera baletului La Sylphide, primul spectacol semnat de Johan Kobborg la Opera Naţională Bucureşti, Directorul General Răzvan Ioan Dincă a declarat că din luna ianuarie 2014 va exista un compartiment special de balet, ce va purta denumirea de Baletul Naţional Român.

„Avem o misiune, aceea de a face ca valorile internaţionale să înţeleagă că Opera Naţională Bucureşti este o casă primitoare. Începând din 9 ianurie 2014, ONB va avea un compartiment special de balet, care se va ocupa cu realizarea de spectacole profesioniste. Cel care va conduce Baletul Naţional Român va fi coregraful Johan Kobborg’’, a declarat Răzvan Ioan Dincă.

 La Sylphide

Răzvan Ioan Dincă, directorul ONB

„Sunt onorat să am oportunitatea de a continua frumoasa experienţă pe care am avut-o până acum şi să dezvolt ce am construit (…) De-abia aştept să încep această aventură. Nu va fi aventura mea, nici aventura voastră, ci va fi aventura noastră’’, a spus Johan Kobborg.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume.

În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur”, la Moscova, pentru cel mai bun spectacol al anului.

Foto credit: ONB, La Sylphide

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.